AMSTERDAM - Oud-VVD-leider Frits Bolkestein betwist dat hij een actieve oproep heeft gedaan aan orthodoxe en andere ''bewuste'' joden in Nederland om te emigreren naar Israël of de Verenigde Staten. Dat zei hij donderdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Begin deze week bleek uit een artikel in dagblad De Pers dat de voormalig minister en oud-eurocommissaris dergelijke gedachten heeft.

Maar daarover had hij slechts ''persoonlijke communicatie'' met de auteur van het boek Het Verval, Manfred Gerstenfeld. ''Ik weet niet eens of ik wel toestemming heb gegeven om dit te publiceren'', stelde Bolkestein (77) in het programma.

Volgens hem zijn media met het bericht op de loop gegaan. ''In kranten verscheen dat ik een actieve oproep heb gedaan aan joden om te vertrekken. Dat is niet zo. Ik wil alleen niet wegkijken.''

Weinig vertrouwen

Bolkestein laat zijn gedachten gaan over de joodse kwestie omdat hij weinig vertrouwen heeft in het Nederlandse beleid om antisemitisme te bestrijden.

Vooral jongeren met het moslimgeloof zorgen er in zijn optiek voor dat joden zich minder thuis kunnen gaan voelen. Hij erkende dat, bijvoorbeeld bepaalde groepen Marokkaanse jeugd, slechts een kleine minderheid vertegenwoordigen. ''Maar het zet zich voort. Jong geleerd, oud gedaan. Het kan zeer verwoestend werken.''

De VVD'er kwam met het voorbeeld van een joods gezin dat was weggepest door jongeren met een moslimachtergrond. ''Dat gebeurde met smerige trucs, bijvoorbeeld door drollen door de brievenbus te gooien.

Daar kan de politie niets aan doen. Je kan toch niet voor elk huis een agent gaan neerzetten?'' Bolkestein zegt nu geen oplossing voor zo'n probleem te zien, maar hoopt dat hij er later optimistischer over denkt.