ARNHEM - De 43-jarige Ahmet O. uit Almelo probeerde wethouder Anthon Sjoers te vermoorden. Dat acht het gerechtshof in Arnhem bewezen, anders dan de rechtbank en het Openbaar Ministerie.

Het gerechtshof legde daarom donderdag elf jaar cel op aan de verminderd toerekeningsvatbare ondernemer, die in juni 2008 een andere wethouder urenlang tegen diens zin vasthield. De rechtbank achtte eerder poging tot moord niet bewezen en kwam tot negen jaar cel.

Ahmet O. stak in juni 2008 zijn eigen grand café in brand en daarna - voor de deur van het Almelose stadhuis – zijn auto.

Vervolgens gijzelde hij met twee geladen vuurwapens urenlang wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren. Hij vroeg steeds om wethouder Sjoers, van wie hij geen horecavergunning kreeg, en riep dat hij eerst hem wilde doden en daarna zichzelf.

De advocaat-generaal geloofde niet dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was en vond juist dat hij kalm handelde. Zij eiste twee weken geleden veertien jaar cel.

Explosies

De brand in het restaurant ging gepaard met heftige explosies. Omwonenden en bedrijven werden geëvacueerd. In O.'s brandende horecazaak De Rechter en in een H&M-filiaal is naar slachtoffers gezocht.

De gegijzelden in het stadhuis zaten met de onberekenbare figuur O. opgesloten achter een gebarricadeerde deur met de lamellen dicht.

Er waren wapens op hen gericht. Zij stonden doodsangsten uit, aldus het hof. Dat vindt het hof ernstig, ook omdat het gaat om personen met een publieke functie. Vermeend onrecht is geen vrijbrief om zo het recht in eigen hand te nemen, vindt het hof.

Slachtoffers

Het is volgens het hof niet aan verdachte te danken dat er geen slachtoffers vielen bij de brand en dat de gijzeling zonder slachtoffers is beëindigd.