AMSTERDAM - Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft op enig moment vóór 1994 een ''straatprostituee'' gewurgd en haar lijk ingepakt en begraven.

Deze ernstige beschuldiging deed een van de hoofdverdachten in het proces, Jesse R., donderdag ten overstaan van de rechtbank.

Jesse R. wordt in Passage aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor een reeks liquidaties. R. heeft zich lang gehuld in stilzwijgen, maar lijkt inmiddels te zijn overgegaan tot een tegenaanval.

Onlangs heeft hij bij de politie een verklaring afgelegd waarin hij La S. een belangrijke rol toedicht in de moord op drugshandelaar Gerrie Betlehem, in 2002.

Gijzelen

R. was zelf bij het doodschieten van Betlehem aanwezig. De schietpartij volgde op een mislukte poging Betlehem te gijzelen, aldus R. in zijn verklaring. La S. heeft over Betlehem verklaard dat hij vermoedt dat die is doodgeschoten door Jesse R.

Peter la S. biechtte de moord op de prostituee op tijdens een therapeutische sessie met zijn gewezen vriend Jesse R. Beiden vonden elkaar in hun vérgaande belangstelling voor de leer van Scientology - de biechtsessie vond in dat kader plaats.

La S. had de vrouw op straat opgepikt en meegenomen naar zijn huis, aldus de verklaring van R. donderdag. Daar zou het tweetal seks hebben gehad, die eindigde in een fikse ruzie. La S. zou de vrouw daarop hebben gewurgd.

Het stoffelijk overschot werd in foetushouding ingepakt en in een zelf gedolven graf gedumpt. Waar dit zich zou bevinden, is vooralsnog onduidelijk. R. zegt dit niet te weten.

Deal

Peter la S. sloot een kroongetuigendeal met justitie voor het liquidatieproces, onder meer onder de voorwaarde dat hij schoon schip zou maken voor wat betreft zijn eigen dodelijke activiteiten in de onderwereld.

Zo bekende hij samen met Jesse R. de moord op drugshandelaar Kees Houtman in 2005 te hebben gepleegd. Twee anonieme getuigen hebben al eerder verklaard dat La S. is betrokken bij de moord op Gerrie Betlehem. La S. heeft deze verklaringen als ''onzin'' van de hand gewezen.

Datzelfde deed hij donderdag met de verklaring van R. ''Jesse is bang dat hij levenslang krijgt, hij is in paniek'', aldus La S. R. weigerde vragen van La S. en zijn advocaat te beantwoorden.

Het proces wordt maandag voortgezet.