AMSTERDAM - Een harde noordwesten wind en schuivend ijs veroorzaakten donderdagochtend grote problemen voor de scheepvaart op het IJsselmeer en Markermeer.

Om de veiligheid van opvarenden te waarborgen heeft Rijkswaterstaat rond 08.00 uur een vaarverbod afgekondigd voor deze belangrijke waterwegen. Dat liet een woordvoerster donderdag weten.

Nadat enkele schepen in de vroege ochtend door het schuivende ijs vast kwamen te zitten, verbood de dienst al het varen. Drie ijsbrekers rukten uit om de schepen te ontzetten en de hoofdvaarroutes op het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren richting Harderwijk ijsvrij te maken.

Minuut tot minuut

Hoe lang het vaarverbod blijft gelden kon de woordvoerster donderdag aan het einde van de ochtend niet zeggen. ''Dat hangt van het weer af. We houden de situatie van minuut tot minuut in de gaten.''

Schepen die de verboden wateren niet op kunnen, liggen voor anker bij onder meer de Oranjesluizen bij Amsterdam, de Prinses Margrietsluizen bij Lemmer en de Houtribsluizen bij Lelystad.