AMSTERDAM – Reisgegevens van studenten die gebruik maken van de ov-chipkaart worden opgeslagen op een manier die in strijd is met de wet. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Uit onderzoek van het CBP naar de verwerking van het in- en uitchecken met de ov-studentenkaart door het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB, de Rotterdamse RET en kaartuitgever Trans Link Systems (TLS), blijkt dat de gegevens te lang worden bewaard.

De bedrijven beschikken volgens het onderzoek niet over een goed beleid voor bewaartermijnen.

Volgens de wet mogen de reisgegevens niet langer worden bewaard dan 'nodig is voor het gestelde doel'. Probleem is dat de vervoerders niet goed weten te motiveren waarom ze de data zo lang bewaren, legt een woordvoerder van het CBP uit.

Verbaasd

De RET zegt in een reactie tegenover NU.nl verbaasd te zijn over het oordeel van het college. "We hebben onlangs een brief verstuurd met onze motivatie voor de opslag, en daar nooit een reactie op gekregen", aldus woordvoerder Nicky Jansen.

"Maar als het CBP vindt dat onze bewaartermijn te lang is, dan horen we graag wat ze wel een redelijke termijn vinden."

GVB en RET vinden overigens dat zij zich wel degelijk aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden. "De vervoersbedrijven zijn al langere tijd in gesprek met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst over de bewaartermijnen", zo laten ze weten.

De Amsterdamse en Rotterdamse vervoerders benadrukken dat ze geen persoonsgegevens van reizigers opslaan, maar uitsluitend data over de transacties bewaren. "Dit is simpelweg bedoeld voor de belastingdienst", aldus Jansen. "Verder kunnen we er niets mee."

TLS

Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, beschikt wel ook over persoonsgegevens. Het bedrijf laat bij monde van een woordvoerder weten de zorgen van het CBP te betreuren, maar zegt ook al een kortere termijn van gegevensopslag te hebben aangekondigd. "Dat gaan we in 2011 invoeren", aldus de zegsvrouw.

TLS hanteerde een termijn van zeven jaar voor zowel de opslag van persoonsgegevens als die van transactiedata. Dit wordt teruggebracht naar 24 of 18 maanden. "Daarover is nog discussie, over een aantal onderdelen zijn we het met het CBP oneens."

2005

Het is niet de eerste keer dat GVB, RET en TLS met de privacywaakhond te maken krijgen. Al in 2005, voordat de OV-chipkaart was ingevoerd, waarschuwde het CBP dat bedrijven voorzieningen moesten treffen om te voorkomen dat persoonsgegevens onnodig bewaard zouden worden.

Als de persoonlijke gegevens en informatie over reisgedrag niet meer noodzakelijk zijn, moeten de bedrijven deze vernietigen. Dat is niet gebeurd, stelt het CBP.

NS

Het onderzoek wijst bovendien uit dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) studenten niet goed informeren over het gebruik van de ov-chipkaart.

Het donderdag gepubliceerde rapport is het vierde en laatste deel van een onderzoek naar verwerking van OV-studentenchipkaart-gegevens dat het CBP in februari startte, nadat vijf studenten daarom hadden gevraagd.