VOERENDAAL - Een deel van het gemeentehuis van Voerendaal, vlakbij Heerlen, is donderdagochtend door een brand verwoest.

Daarbij is asbest vrijgekomen en raakten twee politieagenten bedwelmd door de rook, maakte de brandweer bekend.

De agenten waren na de brandmelding als eerste ter plaatse en kregen te veel rook binnen. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de asbest opruimen, die deels op en bij naburige woningen neerkwam.

Het gemeentehuis bestaat uit twee delen: een bestuursgebouw en een gebouw voor de ambtenaren.

De vuurzee legde het ambtenarengebouw in de as. Daardoor zijn tientallen ambtenaren hun werkplek en een deel van hun dossiers kwijt. Zij zijn tijdelijk opgevangen in een naburig gemeenschapshuis.

Schoonmakers

De brand werd vlak voor zeven uur ontdekt door schoonmakers, die vergeefs het vuur met brandblussers probeerden te doven. Ze wisten tijdig het gebouw te verlaten. Rond half een donderdagmiddag gaf de brandweer het sein brand meester. Het nablussen gaat nog uren duren.

De vuurzee veroorzaakte veel rook. Die sloeg neer in een wijk in Voerendaal. De kinderen van basisschool Cortemich hebben om die reden donderdagmiddag vrij gekregen. De rookontwikkeling houdt nog tot laat in de middag aan. Inwoners wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden.

Informatiepunt

De gemeente opent maandag een informatiepunt in het oude Groene Kruisgebouw, vlakbij het gemeentehuis. Ook het college krijgt daar een werkplek. Voor andere gemeentelijk diensten kunnen inwoners terecht in het gemeentehuis van Heerlen.

De meeste ambtenaren van Voerendaal worden ondergebracht in kantorencomplex gebouw in Heerlen.

Het centrale telefoonnummer van de gemeente Voerendaal is doorgeschakeld naar de gemeente Heerlen.

Grote brand Voerendaal