DEN HAAG - De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen onderzoekt, presenteert donderdag haar eerste advies in Den Haag.

Dat zal gaan over de hulpverlening aan de slachtoffers. De bedoeling is dat het eindrapport van de commissie in november volgend jaar wordt uitgebracht.

In totaal zes verschillende slachtoffergroepen, uit plaatsen als Eindhoven, Maastricht en Nijmegen, pleitten de afgelopen week bij de Tweede Kamer voor onafhankelijk onderzoek.

Mea Culpa United riep woensdag op tot een parlementaire enquête en vijf andere slachtoffergroepen lieten zondag gezamenlijk weten een parlementair onderzoek te willen.

Onafhankelijk

De slachtoffers vinden de onderzoekscommissie niet onafhankelijk. Ze zijn onder meer ontevreden over het feit dat de commissie onder voorzitterschap van oud-minister Wim Deetman onderzoek doet op initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk zelf.

Bij de onderzoekscommissie-Deetman hebben de afgelopen maanden ruim duizend mensen melding gemaakt van seksueel misbruik.