BORSSELE – Kernafval uit de reactor in het Noord-Hollandse Petten is woensdag veilig aangekomen bij de Covra in Borssele. Dat heeft Hans Codee, directeur van de enige opslagplaats van kernafval in Nederland, gezegd.

Het afval werd in een groot konvooi met camerawagens, helikopters en gepantserde wagens over snelwegen naar Zeeland gebracht.

Het ging, omgeven door allerlei veiligheidsmaatregelen, om een regulier jaarlijks transport van uraniumfilters die gebruikt worden bij het splijtingsproces.

Opslagplaats

De uraniumfilters zijn hoogradioactief afval en behoren volgens Codee tot de meest radioactieve stoffen in Nederland. ''We gaan er dan ook uiterst rustig mee om en nemen heel veel veiligheidsmaatregelen.’’

Daardoor duurt het volgens de directeur van de opslagplaats een kleine twee weken voor het afval definitief is opgeslagen. In totaal gaat het om ongeveer 0,3 kubieke meter afval.

Konvooi

Het konvooi met kernafval werd over de snelweg vanaf Petten in Noord-Holland naar de opslag bij Borssele vervoerd.

Bij de stoet waren camerawagens, helikopters en gepantserde wagens betrokken. Filters uit Petten werden op die manier getransporteerd.

Veiligheidsrichtlijnen

''Daar zijn allerlei internationale veiligheidsrichtlijnen voor'', aldus de woordvoerder van VROM. ''Er wordt vooraf een vergunning aangevraagd en het konvooi gaat zoveel mogelijk over snelwegen.''

Op Twitter vroegen mensen zich af om wat voor mysterieus transport het zou gaan. Twitteraars volgen ook de route van het transport, dat via de A9 en de A2 naar de A27 en A59 is gegaan.

Volg twitterberichten over kernafval via NUlive