EEMSHAVEN - Essent heeft de bouw van de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven voor een deel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van het energiebedrijf woensdag.

Sinds dinsdagavond bezetten tientallen actievoerders van Greenpeace de bouwplaats in de Eemshaven. Elf van hen bivakkeren in een tent die op grote hoogte tussen twee kranen hangt.

''Puur en alleen'' om de actievoerders tegen zichzelf in bescherming te nemen heeft het energiebedrijf woensdagochtend besloten de bouwactiviteiten in de buurt van de actievoerders tijdelijk te staken.

Politie

Over de schade die Essent oploopt als gevolg van de bouwvertraging wil de zegsman niets kwijt. De politie laat in een reactie weten de actievoerders uit veiligheidsoverwegingen voorlopig te laten zitten.

De actievoerders willen doorgaan met de bezetting tot het energiebedrijf de plannen voor nieuwbouw afblaast. Volgens Greenpeace wordt de nieuwe centrale ''de grootste en meest vervuilende van Nederland''.

Een woordvoerder van Essent benadrukt dat er niet alleen stroom wordt opgewekt met steenkolen maar ook met duurzame biomassa. Bovendien is de bouw van de kolencentrale noodzakelijk om de energievoorziening voor Nederland veilig te stellen, stelt hij.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Bezetting Greenpeace