DEN HAAG - De rechter-commissaris in Den Haag verhoort in januari een aantal getuigen in de zaak tegen de Argentijns-Nederlandse Julio Poch.

Dat gebeurt op verzoek van Argentinië, waar Poch terechtstaat op verdenking van deelname aan zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur van de jaren zeventig en tachtig.

Een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag heeft dit woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Transavia

Poch woonde jarenlang in Nederland en werkte als piloot voor Transavia. Vlak voor hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken, werd hij in september 2009 in Spanje aangehouden.

De politie in Nederland heeft de woning van Poch doorzocht, daarna is de zaak aan Argentinië overgedragen. Poch, die ontkent dat hij met dodenvluchten te maken heeft gehad, zit al maanden in een Argentijnse cel.

Dodenvluchten

Tijdens de dodenvluchten werden tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Op die manier kwam het regime af van duizenden tegenstanders. In juni maakte onderzoeksrechter Sergio Torres bekend dat Poch wordt verdacht van de verdwijning van 615 politieke gevangenen. In oktober werd bekend dat de aanklachten tegen hem nietig zijn verklaard. De aanklagers moeten van een federale rechtbank hun werk overdoen.

De verdenking kwam op Poch te rusten doordat collega's van hem bij Transavia naar de politie stapten nadat Poch op Bali zou hebben verteld van zijn verleden als piloot voor de junta.