UTRECHT - Drie landelijke studentenorganisaties willen medio januari een grote demonstratie houden op het Malieveld in Den Haag.

Zij hebben de handen ineen geslagen om zo veel mogelijk betogers bijeen te krijgen tegen plannen van het kabinet om studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen, een flink hoger collegegeld te laten betalen.

Dat maakten het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) woensdag bekend.

Toegankelijkheid

Volgens de studentenbonden staan door de bezuinigingsmaatregel de toegankelijkheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs op het spel, en krijgen studenten daardoor minder de mogelijkheid zich te ontplooien.

''Deze gevolgen zullen in Nederland zorgen voor een kenniscrisis in plaats van een kenniseconomie.''

Ambities

Volgens de organisaties staan de plannen haaks op de ambities om beter onderwijs te bieden die het kabinet in het regeerakkoord heeft uitgesproken. Daardoor zouden studenten beter voorbereid de arbeidsmarkt betreden. Voor de grote meerderheid wordt het onbetaalbaar om een tweede studie te volgen of ervaring op te doen met bijvoorbeeld bestuurswerk of een stage.

Vrijdag gaan studenten al de straat op in Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. Eerder waren er al losse betogingen van studenten in Den Haag en Groningen. Die lokale acties zijn volgens de studentenorganisaties ''een voorproefje van wat er medio januari op het Malieveld zal plaatsvinden.''