AMSTERDAM - De Nederlandse hulpverlener die in Afghanistan was ontvoerd is dinsdag in Nederland aangekomen.

Zijn moeder Nel Oosterhuis zegt in de GPD-bladen dat het een 'groot wonder' is geweest dat de identiteit van haar zoon niet te vroeg is uitgelekt. De identiteit van Oosterhuis werd tijdens de onderhandelingen over zijn vrijlating geheimgehouden.

De familie is erg actief in de kerk, iedere dag werden gebedsbijeenkomsten in een kinderdagverblijf in Almelo gehouden. De naam van de ontvoerde werd daarbij niet genoemd. "We hebben zorgvuldig onze woorden moeten kiezen bij het voorbede doen", zegt wijkpredikant Otto Mulder in de krant.

"Iedereen wist natuurlijk om wie het ging, maar buitenstaanders mochten het niet weten." Dat iedereen zich aan die ongeschreven regel hield, noemt Mulder indrukwekkend. "En natuurlijk was het een grote opluchting toen we in alle openheid uitbundig konden danken."

Vrij

Peter Oosterhuis kwam donderdag vrij, samen met zijn Afghaanse chauffeur. Eerder lieten de Afghaanse autoriteiten twee vrienden of familieleden van de ontvoerder vrij. Zij zouden enkele weken geleden zijn opgepakt. De ontvoerder zou tijdens onderhandelingen om hun vrijlating hebben gevraagd.