DEN HAAG - Een toilet in elke trein is wat de Tweede Kamer betreft een vereiste. De Kamer stemde dinsdag in met een motie van SP'er Farshad Bashir waarin daarop wordt aangedrongen.

De NS heeft een aantal Sprinters in de dienstregeling die geen sanitaire voorzieningen hebben. De bedoeling was dat die voertuigen alleen op korte trajecten zouden worden ingezet.

De NS zet ze echter ook op langere ritten in, met klagende passagiers en treinpersoneel tot gevolg.

In de Kamer wordt al langer en door meerdere fracties geklaagd over die praktijk. Uiteindelijk diende Bashir de motie in. Die gaat ervan uit dat de NS een nieuwe concessie krijgt voor het vervoer op het zogenoemde hoofdrailnet.

Bij het gunnen van die concessie aan de NS moet de regering dat bedrijf verplichten om toiletten in elke trein te hebben.

Inbouwen

Dat geldt dan voor nieuwe treinen, maar ook voor de voertuigen die de wc's nu niet hebben. In die treinstellen moeten ze, volgens de SP'er, worden ingebouwd.

Dat inbouwen is volgens de NS heel duur, maar het Kamerlid denkt dat dat best goedkoper kan.

GroenLinks

Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent beijverde zich in het verleden voor de wc's. ''Het is toch van de gekke dat we straks in elke trein kunnen internetten, maar niet kunnen plassen'', schetste zij eerder de situatie.

Van haar komt volgende week een amendement in stemming over dezelfde kwestie. ''Die SP-motie is heel goed en wij hebben haar gesteund, maar die regelt de situatie pas vanaf 2015.In het amendement stel ik voor om aanbestedingsmeevallers van ProRail per direct voor dit doel te gebruiken. Met die 50 miljoen moet je een heel eind kunnen komen'', aldus Van Gent.

Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat de gesprekken over de nieuwe concessie nog moeten beginnen. Daarin wordt ook de kwestie wc's besproken. 

Lees alle Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive