ASSEN - De rechtbank in Assen begon dinsdag aan de inhoudelijke behandeling van de zaak-Andrea Luten. Verdachte Henk F., tegen wie het OM 18 jaar gevangenisstraf heeft geëist, herhaalde daarbij zijn bekentenis: hij heeft in 1993 het toen 15-jarige meisje verkracht en vermoord.

Henk F. uit Hoogeveen was op 10 mei 1993 zomaar wat aan het rondfietsen. Hij had met een vinger in een cirkelzaag gezeten en kon even niet werken, zijn rechterhand zat in verband. In de buurt van Gijsselte, op de route tussen Hoogeveen en Ruinen, kwam hem een meisje tegemoet fietsen.

Het enige wat hij zich daarover nu nog zegt te kunnen herinneren is dat hij is gedraaid en achter haar aan is gefietst. Toen hij naast haar was, pakte hij haar met zijn linkerhand bij haar bovenarm. "Ik snap niet wat er ooit in mijn kop is omgegaan dat ik toen gekeerd ben," zei hij dinsdagmorgen bij de rechtbank in Assen.

'Meekomen'

Henk F. was toen 24, Andrea was 15. "Meekomen" had hij gezegd. In de verte waren fietsers, ze reden een bospad op. Het verbaasde hem dat ze niet tegenstribbelde, niet gilde. Had ze dat maar wel gedaan, dan was het allemaal niet gebeurd. Ook als ze later zijn afgestapt, geeft Andrea geen kik. Alleen als hij vraagt of ze zin heeft in 'een wipje', zegt ze: "Dat heb ik nog nooit gedaan."

F. weet naar eigen zeggen zelf niet meer precies wat er is gebeurd. Hij heeft wel verklaard dat Andrea hem oraal bevredigde, dat hij in haar mond is klaargekomen en dat ze moest kokhalzen en even wegliep, maar het kan ook zijn dat hij dat heeft gedroomd, of later zelf heeft ingevuld.

Het klopt ook helemaal niet met de aangetroffen sporen: nergens was iets van sperma te vinden, alleen die ene schaamhaar van Henk, die hem in 2009 alsnog de das om doet. Na een aangifte wegens huiselijk geweld wordt zijn DNA afgenomen, maanden later volgt er een match.

Paniek

Toen F. en Andrea in het bos waren, raakte F. in paniek. Er stopte een auto, op twintig meter afstand. Een man stapte uit, om te plassen. Hij zag niet wat er zo dicht bij hem aan de hand was. Het is onduidelijk of deze automobilist ooit als getuige is gehoord.

Toen F. die middag na de moord naar huis fietste, kwam hij een aantal bekenden tegen. Toch legde geen van hen het verband met de moord, terwijl die de dag daarna volop in het nieuws was.

Pure angst

"Pure angst" was de reden voor Henk F. om al die jaren zijn mond te houden. Angst om vrouw en kinderen kwijt te raken, zijn bedrijfje. Hij had wel spijt. Zelfs zoveel dat, toen zijn zoontje geboren werd, het door zijn hoofd speelde dat hij het kind wel zou willen aanbieden aan Roelof en Lammi Luten, als compensatie voor het verlies van hun dochter.

Achteraf een enorme opluchting, volgens F. Hij zegt al twee keer te hebben gebeld: een keer met Lammi Luten, om sorry te zeggen. En een keer met de politie om te zeggen dat de toen aangehouden Richard Kelly niet de dader was. Maar beide keren anoniem. En Lammi kon zich niks herinneren van zo'n telefoontje.

In een uitgebreid interview vertelde Lammi Luten in 1994 hoe ze de periode na de dood van haar dochter heeft beleefd.