AMSTERDAM - De man die in Chili is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dubbele moord op een ouder paar in Amsterdam, was al langer verdachte in de zaak. Dat meldt de politie Amsterdam-Amstelland dinsdag.

De 36-jarige man was al verdachte op het moment dat afgelopen voorjaar werd besloten tot een DNA-onderzoek onder ruim 150 mannen uit Amsterdam en omstreken. De reden dat hij niet eerder is aangehouden, is omdat hij niet in Nederland verbleef en niet duidelijk was waar hij was, aldus een politiewoordvoerster.

De slachtoffers Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) werden in november 1997 op gruwelijke wijze omgebracht. Een buurman vond hun lichamen in de woning van een van hen aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken.

Nooit opgelost

De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak vorig jaar nadat nieuwe aanwijzingen waren gevonden. Dankzij nieuwe onderzoeksmethoden konden de gevonden DNA-sporen uitgebreider worden onderzocht. Uit het politieonderzoek bleek dat het om twee daders moest gaan.

Volgens de Chileense krant La Tercera heet de nu aangehouden man Remmert B. De man is aangehouden op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het OM heeft om uitlevering van de man gevraagd om zijn DNA in Nederland te kunnen vergelijken met destijds aangetroffen DNA-sporen.

Geen uitleveringsverdrag

Chili heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, maar volgens de politie zijn de contacten met de Chileense autoriteiten goed. Het is de bedoeling dat de man zo snel mogelijk naar Nederland komt.

De man wilde volgens de Chileense krant naar de Verenigde Staten reizen toen hij op het internationale vliegveld Arturo Merino Benitez van Santiago werd gearresteerd. Hij werd in Chili verhoord en vastgezet. B. werkt volgens de krant in Santiago en heeft er een relatie.