ALPHEN AAN DEN RIJN - Een duidelijke oorzaak voor de explosie maandag in een appartement in Alphen aan den Rijn is nog niet gevonden.

De bewoners van een aantal woningen mogen weer naar huis. Het gaat om 28 appartementen. De bewoners van de andere vijftig woningen kunnen nog niet terug.

Hun appartementen zijn niet bereikbaar omdat door de explosie de vluchtroutes zijn afgesloten. Op andere plekken liggen de dakplaten instabiel wat tot instortingsgevaar leidt.

Onderdak

Wanneer de andere bewoners weer terug naar hun woning kunnen, is nog onzeker. De bewoners krijgen onderdak aangeboden.

Ook hebben de mensen die door instortingsgevaar nog niet in de gelegenheid zijn geweest spullen uit hun woning te pakken van de gemeente een geldbedrag gekregen. Daarmee kunnen ze spullen als een tandenborstel en ondergoed kopen.

De brandweer zei dat het niet zeker is dat het om een gasexplosie gaat. Opmerkelijk is namelijk volgens de brandweer dat er een grote brand ontstond na de ontploffing, wat niet past bij een gasexplosie.

Wonderbaarlijk

Burgemeester Wim de Gelder noemde het ''wonderbaarlijk'' dat er zo weinig slachtoffers zijn gevallen.

In totaal kunnen bewoners van vijftig appartementen niet terug. Bewoners van veertien appartementen zouden wel terug kunnen, maar daar ontbreekt een vluchtweg.

Noodtrap

Zij moeten daarom wachten op een noodtrap aan de buitenkant van hun deel van de flat. Die wordt woensdag geplaatst.

In het appartement dat werd weggevaagd, stierf een 46-jarige man. Hij woonde daar met zijn vriendin en haar twee kinderen. Die waren niet thuis op het moment van de explosie.

Schade Alphen aan den Rijn