SCHIPHOL -De rechtbank op Schiphol heeft dinsdag de 45-jarige René O. uit Assen veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de diefstal van 1450 kilo hasj.

De man was hoofd van de garage van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) op Schiphol, waar de partij lag opgeslagen om te worden vernietigd.

Justitie had zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de ex-marechaussee. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat O. ,,op schandelijke wijze misbruik heeft gemaakt van zijn functie''. De diender zei tijdens de zitting dat hij onder druk was gezet om de drugs te stelen.

De groep rond O. werd op 7 juni op heterdaad betrapt. De autoriteiten hadden lucht gekregen van de corruptie. De drugs waren afkomstig van een schip en onderschept in de haven van IJmuiden. De partij had een verkoopwaarde van 7,2 miljoen euro.

Misbruik

De rechtbank vindt dat René O. misbruik heeft gemaakt van zijn positie en de reputatie van de Koninklijke Marechaussee ernstig heeft beschadigd. Dat hij onder druk is gezet om de drugs te stelen, heeft de ex-marechaussee volgens de rechters op geen enkele manier aannemelijk gemaakt.

De rechtbank meent zelfs dat hij als initiatiefnemer de diefstal mogelijk heeft gemaakt. Dat terwijl hij als hoofd van de garage had moeten zorgen dat de drugs veilig bleven opgeborgen totdat ze werden vernietigd.