ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Assen 18 jaar cel geëist tegen Henk F. uit Hoogeveen wegens verkrachting van en de moord op Andrea Luten, 17,5 jaar geleden in de bossen van het Drentse Gijsselte.

Volgens de officier van justitie is er geen enkele twijfel over de verklaringen die F. eerder tegen de politie aflegde en waarover hij tijdens de rechtszitting weinig meer zei te weten.

''Hij weet zaken niet meer die verzwarend voor hem zijn en kleine details weet hij nog wel.''

Henk F. vertrok geen spier toen het OM de eis uitsprak. De ouders van Andrea Luten, die eerder tijdens de rechtszitting een verklaring voorlazen, bogen fluisterend het hoofd.

Paniek

Ook gelooft het OM niet dat de Hoogevener in paniek heeft gehandeld, zoals F. dinsdag verklaarde. ''Het lijkt in de verste verte niet op paniek. Het lijkt erop dat hij niet ontdekt wilde worden.''

Officier van Justitie Ger Souër citeerde uit een van de verklaringen tegen de politie, waarin F. zou hebben gezegd: ''Toen ik haar de bosjes indrukte, wist ik dat ik niet meer terugkon.''

Onzekerheid

Het OM neemt het F. bovendien zeer kwalijk dat hij al die jaren zijn mond heeft gehouden en ''de ouders van Andrea zeventien jaar in onzekerheid heeft gehouden''.

In die periode werden 2100 mensen gehoord, werd negen keer een onderzoeksteam geformeerd en verrichtte de politie, voordat F. in beeld kwam, vier keer een arrestatie, waarbij het in een geval tot een rechtszaak kwam. Deze man, Richard Kelly, werd echter door de rechtbank in Assen in 2002 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Egoïstische motieven

Henk F. toonde, aldus de motivatie van het OM, nooit spijt of wroeging of compassie naar de nabestaanden. ''Telkens heeft verdachte egoïstische motieven de boventoon laten voeren."

"Ik lees alleen maar wat anderen hem hebben aangedaan in plaats van wat hij zelf heeft gedaan'', aldus de officier.

F. werd in april gearresteerd toen zijn DNA overeen bleek te komen met een schaamhaar die op het lichaam van Andrea was aangetroffen. Het erfelijk materiaal was afgenomen na een veroordeling wegens huiselijk geweld.

Uit het psychiatrisch rapport kwam Hendrik naar voren als toerekeningsvatbaar.

De rechtbank doet uitspraak op 21 december.

Rechtszaak Andrea Luten