AMSTERDAM – Prorail heeft de wissels op het spoor jarenlang verwaarloosd. De problemen op het spoor worden niet veroorzaakt door de sneeuw, maar door dit achterstallige onderhoud .

Dit stellen drie Nederlandse fabrikanten van de wisselverwarmers die ProRail de afgelopen maanden verving dinsdag in Trouw.

“Soms komen we aan het spoor onderdelen tegen waarvan je verbaasd bent dat het nog werkt. Elektronica van wisselverwarmers bijvoorbeeld. Dat moet je preventief vervangen, en niet pas als het stuk is”, aldus Wolter Houten van Heatpoint, een bedrijf gespecialiseerd in spooronderdelen.

Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.

Houdbaarheidsdatum

Volgens de drie bedrijven, Pintsch Aben, Adhetic en Heatpoint waren de wisselverwarmers toen deze de afgelopen maanden werden vervangen over de houdbaarheidsdatum van achttien jaar heen.

"ProRail heeft zo lang bezuinigd, dat iedereen die in het verleden iets met wisselverwarmers heeft gedaan van stal wordt gehaald”, zegt directeur Ron Brouwers van Adhetic.

Te lang gewacht

Volgens de bedrijven heeft ProRail bovendien te lang gewacht met het bestellen van nieuwe wissels. "In februari wisten ze al dat het nodig was. Maar door al dat vergaderen, duurde het zo lang", aldus Brouwers. Prorail wilde tegenover de krant niet reageren.

NS-topman Bert Meerstadt ontkende dinsdag nog dat de sneeuwval van afgelopen zaterdag tot chaos op het spoor heeft geleid. Volgens Meerstadt verspreidde de chaos zich vorig jaar in soortgelijke situaties nog over het hele land en duurde dit toen drie dagen. "Nu was het twee tot drie uur rondom Utrecht. Een hele verbetering."

Hij vindt de kritiek van de Tweede Kamer, vakbonden, minister van verkeer Melanie Schultz (VVD) en reizigersorganisatie Rover dan ook niet terecht.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive