AMSTERDAM - Onder grote belangstelling is in het Drentse Assen de inhoudelijke behandeling begonnen van de strafzaak tegen Henk F., die heeft bekend dat hij in mei 1993 de toen 15-jarige Andrea Luten uit het Drentse Ruinen heeft verkracht en vermoord.

Door de grote toeloop van pers en publiek begon de zitting dinsdagmorgen met vertraging. Vervolgens herhaalde F. zijn eerdere bekentenis. Hij zei Andrea, toen zij uit school naar huis fietste, te hebben gedwongen met hem mee te gaan het bos in. Daar misbruikte hij het meisje, en bracht haar vervolgens door wurging om het leven.

Hij deed dat naar eigen zeggen toen hij "gigantisch in paniek raakte" omdat een auto passeerde. De 41-jarige Hoogevener zou Andrea met zijn handen hebben gewurgd tot ze buiten bewustzijn raakte. Daarna zette hij zijn voet op haar keel.

F. werd in april gearresteerd toen zijn DNA overeen bleek te komen met een schaamhaar die op het lichaam van Andrea was aangetroffen. Het erfelijk materiaal was afgenomen na een veroordeling wegens huiselijk geweld.

Bekentenis

Hij legde na zijn aanhouding al snel een bekentenis af. F. verklaarde dinsdag tegenover de rechter opgelucht te zijn dat hij zijn verhaal kan doen.

F. is niet de eerste verdachte in de geruchtmakende zaak. Een man uit het Drentse Zuidwolde, de destijds 27-jarige Richard Kelly, werd in 2002 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Levenslang

Henk F. kan een levenslange celstraf krijgen. Hem zijn doodslag en verkrachting ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie formuleert dinsdagmiddag zijn strafeis.

Geen rust

In een interview uit 1994 vertelde Andrea's moeder Lammi geen rust te hebben tot de dader was gepakt. Zij las dinsdag voor de rechtbank een verklaring voor om te vertellen wat er met haar en haar man is gebeurd de afgelopen zeventien jaar, waarbij ze op slechts enkele meters afstand van Henk F. zat en hem in de ogen kon kijken.

''De eerste jaren heb ik alleen geleefd om de dader te grazen te nemen zodra hij tevoorschijn zou komen. Ik had vreselijke gedachten over wraak, wraakacties en martelingen."

Verschrikkelijk

"Toen na jaren alle mogelijkheden uitgeput waren, heb ik me er bij neergelegd dat ik de moordenaar van Andrea niet kon vinden. Alle vrienden, klanten heb ik overwogen als mogelijke moordenaar. Zelfs familieleden. Wie had haar omgebracht? Ik moest wachten tot iemand anders hem zou vinden. We zijn nu 17,5 jaar verder.''

Henk F. zei in een reactie dat hij ''het verschrikkelijk'' vond om de verklaring van moeder Luten te horen.

Lees Twitter-updates over de zaak via NUlive