AMSTERDAM - In Chili is een 36-jarige Nederlandse man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dubbele moord op een ouder paar in Amsterdam in 1997.

De politie Amsterdam-Amstelland bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Chileense krant La Tercera.

De man is aangehouden op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het OM heeft om uitlevering van de man gevraagd om zijn DNA te kunnen vergelijken met destijds aangetroffen DNA-sporen.

Kelen doorgesneden

Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) werden in november 1997 op gruwelijke wijze omgebracht. Een buurman vond hun lichamen in de woning van een van hen aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken.

De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak vorig jaar nadat nieuwe aanwijzingen waren gevonden. Dankzij nieuwe onderzoeksmethoden konden de gevonden DNA-sporen uitgebreider worden onderzocht.

Remmert B.

De aangehouden man is volgens de Chileense krant Remmert B. Hij wilde naar de Verenigde Staten reizen toen hij op het internationale vliegveld Arturo Merino Benitez van Santiago werd gearresteerd. Hij werd in Chili verhoord en vastgezet.

B. werkt volgens de krant in Santiago en heeft er een relatie. Chili heeft een uitleveringsverdrag met Nederland. Volgens de politie Amsterdam-Amstelland is het de bedoeling dat de man zo snel mogelijk naar Nederland komt.