DEN HAAG - Gladheid en mist hebben dinsdagochtend in de spits problemen veroorzaakt. De files waren aanzienlijk langer dan normaal en de spits duurde ook langer.

Op het hoogtepunt stond het verkeer over een totale lengte van 520 kilometer in de rij. Rond half tien was dat nog altijd bijna 300 kilometer.

De problemen deden zich voornamelijk voor in de Randstad en Noord-Holland. De A5, Haarlem richting Hoofddorp, werd tussen de knooppunten Raasdorp en De Hoek enige tijd afgesloten vanwege een ongeval. Even na negen uur ging de weg weer open.

Afsluitdijk

De politie sloot de A7 enige tijd in beide richtingen af tussen Zaandam en de Afsluitdijk wegens gladheid. In korte tijd gebeurden daar veel ongelukken. Rond half negen werd de snelweg weer vrijgegeven.

Op de ruit rond Rotterdam zorgden twee ongevallen op de A16 voor lange files, vooral op de aansluitende A20. Rond half tien stond het verkeer tussen Gouda en Rotterdam en tussen Hoek van Holland en Rotterdam muurvast.

Vrachtwagen

Daardoor stroomde ook de A13 richting de Maasstad vol. Een van de ongevallen werd veroorzaakt doordat een vrachtwagen op de A16 ter hoogte van knooppunt Terbregseplein dwars door de vangrail reed. De politie sloot drie rijstroken af.

Op de wegen rond Amsterdam verlaagde Rijkswaterstaat enige tijd de maximumsnelheid naar 50 kilometer per uur vanwege de gladheid. Volgens de ANWB was ook de A4 tussen Delft en Den Haag op een gegeven moment veranderd in ''een ijsbaan''.

Schiphol

Schiphol heeft ook dinsdag last van de mist. Op de luchthaven waren dinsdag rond acht uur ’s ochtends tien tot vijftien vertrekkende vluchten geannuleerd.

Datzelfde gold voor tien tot vijftien aankomende reizen. Veel vluchten zijn ook vertraagd, liet een woordvoerster weten.

De problemen zijn ontstaan doordat het niet alleen op Schiphol zelf mistig is, maar ook op andere luchthavens in Europa. Daar kunnen dan geen vliegtuigen meer naartoe vliegen. Vooral Duitsland en Engeland hebben last van het weer.

Ook maandag moest Schiphol door de mist veel vluchten annuleren of liepen deze vertraging op.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Gladheid en mist