AMSTERDAM – FNV Bondgenoten gaat donderdag om de tafel met de Nederlandse Spoorwegen (NS) en spoorwegbeheerder Prorail om te bespreken hoe chaotische situaties op het spoor, zoals afgelopen zaterdag, voortaan kunnen worden voorkomen.

Dat meldt de vakbond maandag.

Het treinverkeer ondervond dit weekend vooral rond Amsterdam en Utrecht veel hinder van het winterweer. Er werd een aangepaste dienstregeling ingesteld voor de Randstad en er reden van en naar Utrecht alleen stoptreinen.

Door wisselstoringen was bovendien het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal zaterdag lange tijd ernstig verstoord. Volgens FNV Bondgenoten is de situatie te wijten aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven.

"Als het erg slecht weer is heeft iedereen daar last van, je kunt de NS natuurlijk niet overal de schuld van geven. Maar het is vervelend dat wederom de communicatie zo slecht verliep, waardoor reizigers en personeel niet wisten waar ze aan toe waren", aldus FNV-woordvoerder Marco van Moort.

Voorbereid

In de aanloop naar deze winter zeiden de spoorbeheerder en de NS beter voorbereid te zijn op winterse omstandigheden, nadat vorig jaar chaos ontstond op het spoor door hevige sneeuwval. Prorail en NS investeerden tientallen miljoenen euro's in maatregelen om het spoor 'winterklaar' te maken, zoals het renoveren van zogenoemde wisselverwarmers.

FNV Bondgenoten wil naar eigen zeggen nu harde afspraken maken met NS en Prorail. De vakbond zegt veel meldingen te hebben gekregen van spoorwegpersoneel dat ontevreden was over het beleid van hun werkgever in de chaos tijdens het Sinterklaasweekend.

“Het spoorpersoneel heeft alle zeilen bij moeten zetten om klanten te helpen en voelde zich onmachtig”, aldus vakbondsbestuurder Roel Berghuis.

Geleerd

De NS zegt geleerd te hebben van de problemen van het weekeinde. ''Het was voor het eerst dat we een nooddienstregeling moesten invoeren in de gewone dienstregeling. Daarvoor moet je het treinverkeer even stilleggen. Achteraf gezien hadden we de reiziger daarover beter moeten informeren'', aldus een zegsman.