LELYSTAD - Voor het versturen van talloze poederbrieven heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad maandag twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, geëist tegen de 46-jarige S.K. uit Almere.

Zij stuurde die onder meer aan het Koninklijk Huis, voormalig minister Ernst Hirsch Ballin en advocaat Bram Moszkowicz.

Als het aan het OM ligt, krijgt K. ook een lange proeftijd van vijf jaar opgelegd waarin ze kan worden behandeld voor haar psychische problemen.

De vrouw wordt door gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Miltvuur

De Almeerse zou tussen 1 juli 2009 en 17 mei van dit jaar tal van poederbrieven hebben verstuurd. Zestien daarvan zijn er op een dagvaarding terechtgekomen. De officier van justitie beschouwde de feiten juridisch gezien als 'bedreiging met een wapen'.

''Mensen die deze brieven ontvingen, waren allemaal bang dat ze miltvuur zouden oplopen. Daaraan kun je uiteindelijk overlijden.’’

Dreigbrieven

De vrouw ontkende dat ze de poederbrieven heeft verstuurd. Wel gaf ze onomwonden toe in augustus vorig jaar dreigbrieven te hebben geschreven naar een zorginstelling.

Reden was het uitblijven van de hulp die ze meende nodig te hebben. ''Ik vind het vreselijk wat ik heb geschreven. Dat is niet goed te praten natuurlijk.''