APELDOORN - De gemeente Apeldoorn wil vernielingen tijdens de jaarwisseling voorkomen door jongeren te vragen hun leeftijdsgenoten in de gaten te houden.

Woensdag gaat de zogeheten 'Hufter Hunt' van start.

Via een site wordt jongeren gevraagd foto's en films van vernielingen of vandalen op te sturen. Dit is een poging om lokaal vuurwerkvandalisme tegen te gaan.

"Jaarlijks wordt in de gemeente Apeldoorn voor enkele tonnen aan vernielingen gepleegd'', zei een woordvoerder van de campagne Hufter Hunt. Woensdag bezoekt een team 'vandalenjagers' een gymnasium om jongeren voor te lichten.

Doorgespeeld naar politie

Foto's van jongeren waarop mogelijke daders van vandalisme staan, worden geanonimiseerd op de site geplaatst. Ook worden ze doorgespeeld naar de politie.

''Veel foto's of films verwachten we niet, maar het hoofddoel van de campagne is jongeren bewust maken van de gevolgen.'' Alle middelbare scholen in de gemeente worden de komende weken bezocht.

Gemeente Apeldoorn

De campagne wordt gefinancierd door de gemeente Apeldoorn. Burgemeester Fred de Graaf riep in 2008 leraren van scholen nog op om te surveilleren tijdens de jaarwisseling. Schoolgebouwen zijn traditioneel onderwerp van vernielingen, zei hij toen.