AMSTERDAM – Werknemers van de NS zijn ontevreden over het beleid van hun werkgever nadat afgelopen weekeinde door sneeuwval opnieuw chaos ontstond op het spoor.

Dit schrijft Roel Berghuis van FNV Bondgenoten namens het personeel aan het bestuur van het bedrijf in een vertrouwelijke brief in handen van de Telegraaf.

“Veel NS’ers berichtten mij dat ze totaal ontredderd waren en ook niet meer wisten wat te moeten doen.”

Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.

In de Randstad reden de treinen met een aangepaste dienstregeling. Zo reden er van en naar Utrecht alleen stoptreinen.

Verwarring

“De filmpjes op televisie van Prorail en NS beloofden heel wat. De reizigers dachten: nu zal het goed komen. Niets is minder waar”, aldus Berghuis over de reclame dat het spoorbedrijf winterklaar zou zijn.

“Uw personeel heeft alle zeilen moeten bijzetten en er ontstond grote verwarring over geen en onduidelijke logistieke informatie. De reizigers werden van perron naar perron gestuurd.”

Samenhang

De FNV vraagt zich in de brief af: “Waarom kan Prorail niet beloven dat de wissels verwarmd blijven? Waarom heeft u tussen de grote knooppunten geen pendeldienst kunnen opstarten?"

"Is er nog wel sprake van samenhang op dit soort momenten tussen de spoorbedrijven? En waarom is geen nooddienstregeling opgestart waarmee op 10 oktober zo breed geoefend is?”

GroenLinks heeft zaterdag een spoeddebat aangevraagd over de nieuwe problemen op het spoor als gevolg van het winterweer. Dinsdag wordt bepaald of zo'n debat er ook komt.