LELYSTAD - Op verschillende plaatsen is het maandagochtend vroeg spiegelglad geweest op de weg door ijzel. Er zijn meerdere ongevallen gebeurd.

De gladheid heeft bovendien voor een zeer zware spits gezorgd. Rond 08.00 uur stond er meer dan 350 kilometer file, meldde de ANWB. Normaal staat rond 08.00 uur ongeveer 250 kilometer file.

Een politiewoordvoerder zei op Radio 1 dat tientallen auto's in een slip zijn geraakt. Er is sprake van kop-staart botsingen, sommigen zijn de vangrail ingereden en anderen zijn in de berm beland.

Volgens de ANWB zijn bij de ongelukken ook gewonden gevallen. Het zou enige uren duren voordat de auto's waren geborgen.

Schiphol

Schiphol heeft de hele maandag last gehad van mist in meerdere en mindere mate. Hierdoor zijn tientallen vluchten geannuleerd en vertraagd, zo zei een woordvoerder van de luchthaven. Ook andere luchthavens in Europa hadden te kampen met mistig weer.

De woordvoerder verwacht ook in de avond nog problemen op Schiphol. Waarschijnlijk overnachten er echter geen gestrande passagiers op de luchthaven.

Ook voor morgen worden er problemen verwacht. Volgens de weersvooruitzichten treedt ook dan mist op, ook in andere Europese landen.

Dit zal in ieder geval de hele ochtend voor problemen kunnen gaan zorgen, aldus de woordvoerder.

Twee doden

De A6, Emmeloord richting Muiden, is tussen zes en acht uur tussen Lelystad-Noord en Almere-Buiten in beide richtingen afgesloten geweest door een ongeval. Om acht uur ging de weg richting Muiden weer open. Rond het middaguur waren alle wegen daar weer vrij.

Ook in Noord-Holland is het glad. Door een ongeval met een vrachtwagen op de N247 bij Monnickendam zijn in de nacht van zondag op maandag twee nog onbekende mannen om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Garnalen

De twee mannen zaten in een vrachtwagen met aanhanger die vermoedelijk door de gladheid van de weg is geraakt en in het water belandde. De cabine van de vrachtwagen waarin de twee zaten werd vervolgens door de druk van de aanhanger naar de bodem gedrukt. De vrachtwagencombinatie vervoerde 25 ton garnalen.

Nadat het duikers niet was gelukt de inzittenden in het modderige water uit de vrachtwagencombinatie te bevrijden, tilden maandagmorgen rond zeven uur twee kranen de vrachtwagencombinatie op het droge.

Daarbij werden de lichamen van de twee inzittenden geborgen. Volgens een woordvoerster van politie is nog niet duidelijk of de mannen door onderkoeling of verdrinking om het leven zijn gekomen.

De N247 is de hele nacht afgezet geweest en gaat maandagmorgen naar verwachting om elf uur weer open voor alle verkeer.

Weekeinde

Het afgelopen weekend hebben zich op de Nederlandse wegen bijna zevenhonderd ongelukken voorgedaan, vooral het gevolg van de winterse omstandigheden. In een normaal weekend in december gebeuren er rond de 450 ongelukken op de snelwegen en provinciale wegen, meldde een woordvoerder van alarmcentrale Mondial Assistance maandag.

 Er kwamen veel meldingen binnen van auto's die op provinciale wegen doorgleden en in een sloot terechtkwamen, aldus de woordvoerder.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Bekijk lezersfoto's van het winterweer

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive