AMSTERDAM - Geert Dales, voormalig bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland, heeft de Zwarte Piet 2010 gekregen voor het schenden van ''oeroude Hollandsche waerden''. Het publiek verkoos hem boven voetballer Nigel de Jong en wijlen horecamagnaat Sjoerd Kooistra.

Dales nam de 'prijs' zondag persoonlijk in ontvangst op het Sinterklaasgala voor volwassenen in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Dales dankte zijn nominatie onder meer aan de omstreden gouden handdruk die hij kreeg bij zijn vertrek bij Inholland.

Hogeschool

De bestuurder stapte op nadat de hogeschool in opspraak was geraakt door vermeende diplomafraude. De Onderwijsinspectie doet daar onderzoek naar en kijkt ook kritisch naar de declaraties die het bestuur van Inholland onder de leiding van Dales indiende.

Als wethouder in Amsterdam raakte Dales eerder in opspraak door problemen met de Noord-Zuidlijn. De bouw daarvan duurt veel langer en valt veel duurder uit dan geraamd. ''Een enorme Zwarte Piet is op zijn plaats'', stelde de organisatie. Voetballer De Jong was genomineerd wegens grof spel en de eerder dit jaar overleden Kooistra wegens vermeende fraude. Het publiek kon via internet zijn stem uitbrengen.

Oud-wethouder

Dat Dales de trofee in ontvangst kwam nemen, is bijzonder. Bij voorgaande edities lieten de genomineerden voor de Zwarte Piet het gala meestal aan zich voorbijgaan. De oud-wethouder had zelfs een 'dankwoord' voorbereid, geheel op rijm: ''Ik ben een man van open vizier. En daarom, waarde Sint, sta ik vanavond hier. Ook al zijn uw nominaties onzinnig, kwetsend en fout. Ik ben toch hier, omdat ik niet van wegduiken houd.''

Inhoudelijk wilde Dales niet ingaan op de kwestie-Inholland: ''Afspraak verbiedt mij privé of publiekelijk iets te zeggen. Daarom kan ik alle aantijgingen vooralsnog niet weerleggen.'' Wel liet hij doorschemeren dat hij erop rekent dat het onderzoek van de Onderwijsinspectie hem zal vrijpleiten.

Noord-Zuidlijn

Over de perikelen rond de Noord-Zuidlijn zei Dales dat uit onderzoek al is gebleken dat hem wel verwijten kunnen worden gemaakt, maar dat hij de gemeenteraad in die kwestie niet verkeerd heeft voorgelicht.

''Fouten maken overkomt mij ook, maar besturen doe ik met fatsoen. Dus Sinterklaas, dat verwijt over misleiding: niet meer doen!''