DEN HAAG - De Nederlandse politiek heeft te weinig oog voor het Nederlandse jeugdtheater. Dat schrijven de Nederlandse jeugdtheatergezelschappen zondag in een brandbrief aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

De 34 gezelschappen stellen dat dankzij hun inspanningen alle scholieren in het basisonderwijs tijdens hun schoolcarrière in aanraking komen met podiumkunsten.

Met de bezuinigingen die niet alleen vanuit Den Haag dreigen maar ook vanuit provincies en gemeenten, zal dat niet meer het geval zijn.

Buitenwereld

De jeugdtheatergroepen spelen ruim 50 procent van hun voorstellingen voor scholen middels kunsteducatieprogramma's.

''Deze uitvoeringen zijn voor de buitenwereld nauwelijks zichtbaar, maar wel van cruciaal belang voor de ontwikkeling en de beeldvorming van de leerlingen in het basisonderwijs'', stelt een zegsvrouw.

Jeugdtheater

De theatergezelschappen hebben ook een filmpje gemaakt waarin tientallen kinderen duidelijk uitleggen waarom zij het belangrijk vinden dat er jeugdtheater is. ''U denkt: dat zijn maar kinderen. Als we ze op een houtje laten bijten is het ook goed. Maar wij willen serieus genomen worden. Wij willen kunst om te groeien’’, verkondigen de basisscholieren in het filmpje. De oproep is onder meer te zien op de website kinderenvragenomkunst.nl.

Behalve de reguliere bezuinigingen die het kabinet op cultuur heeft aangekondigd, wordt ook de btw op theaterkaartjes verhoogd en dreigt de succesvolle Cultuurkaart voor jongeren te worden afgeschaft.

Behalve aan de staatssecretaris hebben de groepen de brief ook gestuurd aan alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer, de twaalf Provinciale Staten en alle Nederlandse gemeenten.