SCHIPHOL - Tussen de vijfhonderd en duizend passagiers hebben van zaterdag op zondag op de luchthaven Schiphol overnacht omdat hun vluchten waren geannuleerd of vertraagd door de sneeuwval. Zij sliepen op bedden van de luchthaven en kregen eten en drinken aangeboden.

 Dat meldde een woordvoerder van de luchthaven. Sinds zondagochtend kunnen er op Schiphol weer evenveel vliegtuigen landen en vertrekken als normaal.

Er zijn drie banen in gebruik. Omdat de sneeuw aan het smelten is, moeten die af en toe worden schoongeveegd. Als de ene baan wordt schoongemaakt, vertrekken de vliegtuigen van een andere.

Omdat vluchten die zaterdag werden geannuleerd of vertraagd, zondag moeten worden ingehaald, kunnen er wel nog vertragingen optreden.

Na-ijleffect

''Passagiers moeten nog wel rekening houden met een na-ijleffect, er zullen nog wel vertragingen zijn. Wij adviseren reizigers om te blijven kijken naar teletekst, de website in de gaten te houden en bij twijfel contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij," zei de woordvoerder.

Op Schiphol zijn zaterdag tientallen vertrekkende vluchten geannuleerd of vertraagd door de sneeuwval en de staking van luchtverkeersleiders in Spanje. Het totaal aantal geannuleerde vluchten zaterdag ligt waarschijnlijk rond de 125. Ook andere vliegvelden in Nederland hadden hier last van.

Het Spaanse luchtruim ging zaterdagmiddag weer helemaal open, maar het vliegverkeer naar het land was ook zaterdagavond nog ontregeld.

Verscheidene vluchten vanaf Schiphol ondervonden zaterdag problemen doordat het ook in andere Europese landen flink sneeuwde. Op luchthavens in met name Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk was daardoor maar beperkt vliegverkeer mogelijk.

Sneeuwschuivers

Op Schiphol zelf sneeuwde het ’s ochtends enige tijd flink. De luchthaven moest sneeuwschuivers inzetten om de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden. Daardoor konden minder vliegtuigen per uur vertrekken en liepen sommige vluchten vertraging op.

Toen de sneeuw op Schiphol zelf met bakken uit de hemel viel, konden ook minder vliegtuigen landen. Verscheidene toestellen moesten uitwijken naar andere luchthavens, zoals die in Brussel, Düsseldorf en Maastricht.

Schiphol heeft hinder door sneeuw