DEN HAAG - De sneeuwbuien die zaterdag over het land trekken, hebben tot nu toe voor weinig problemen op de weg gezorgd. Dat heeft de ANWB gezegd.

Volgens een woordvoerder waren er zaterdag minder files dan op een gewone zaterdagmiddag.

Waarschijnlijk besloten veel mensen om niet de weg op te gaan vanwege sneeuw en gladheid, zei een ANWB-woordvoerder.

Alleen op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn stond zaterdagmiddag een file van 14 kilometer als gevolg van sneeuw op de weg, aldus de woordvoerder.

Dooi

De sneeuw trok zaterdagochtend vanuit het zuidwesten het land over. In de late middag gingen de temperatuur omhoog en zette de dooi in.

Het KNMI verwacht dat het in de loop van de zaterdagavond gaat ijzelen, wanneer een nieuw neerslaggebied Nederland binnentrekt met sneeuw die geleidelijk overgaat in regen. Daardoor kan het op een aantal plaatsen glad worden.

Treinverkeer

Het treinverkeer rond Utrecht en Amsterdam ondervindt wel hinder van het winterweer. Er is een aangepaste dienstregeling ingesteld voor de Randstad en rijden van en naar Utrecht de rest van de avond alleen stoptreinen, laat de spoorbeheerder weten.

Op een storing bij Alphen aan den Rijn na, zijn inmiddels wel alle storingen aan het spoor verholpen. Dat heeft ProRail gemeld.

In de aanloop naar deze winter zeiden de spoorbeheerder en Nederlandse Spoorwegen beter voorbereid te zijn op winterse omstandigheden, nadat vorige winter chaos ontstond op het spoor door hevige sneeuwval.

Maatregelen

ProRail en NS investeerden tientallen miljoenen euro's in maatregelen om het spoor 'winterklaar' te maken, zoals het renoveren van zogenoemde wisselverwarmers.

Volgens de ProRail-woordvoerder is echter onmogelijk om de infrastructuur en het materieel ''totaal ongevoelig te maken voor de weersomstandigheden''.

Een woordvoerder van de NS noemde de sneeuwbuien van zaterdag ''weersomstandigheden waarbij je niet kunt verwachten dat de dienstregeling precies volgens het boekje kan draaien''.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.

Lees de laatste Twitterberichten over het winterweer op NULive.

Winterweer plaagt Nederland