SCHIPHOL - Schiphol verwacht dat in de nacht van zaterdag op zondag tussen de vijfhonderd en duizend passagiers op de luchthaven moeten overnachten omdat hun vluchten zijn geannuleerd of vertraagd door de sneeuwval.

De luchthaven zet bedden klaar. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gezegd.

Op Schiphol zijn zaterdag tientallen vertrekkende vluchten geannuleerd of vertraagd door de sneeuwval en de staking van luchtverkeersleiders in Spanje, zei een woordvoerster.

Het totaal aantal geannuleerde vluchten komt zaterdag uit op 125, verwacht zij.Ook andere vliegvelden in Nederland hebben hier last van.

Het Spaanse luchtruim ging zaterdagmiddag weer helemaal open, maar volgens de woordvoerster blijft het vliegverkeer naar het land de rest van de avond ontregeld.

Problemen

Verscheidene vluchten vanaf Schiphol ondervonden zaterdag problemen doordat het ook in andere Europese landen flink sneeuwde.

Op luchthavens in met name Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk is daardoor maar beperkt vliegverkeer mogelijk.

Sneeuwschuivers

Op Schiphol zelf sneeuwde het ’s ochtends enige tijd flink. De luchthaven moest sneeuwschuivers inzetten om de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden.

Daardoor konden minder vliegtuigen per uur vertrekken en liepen sommige vluchten vertraging op.

Toen de sneeuw op Schiphol zelf met bakken uit de hemel viel, konden ook minder vliegtuigen landen. Verscheidene toestellen moesten uitwijken naar andere luchthavens, zoals die in Brussel, Düsseldorf en Maastricht.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.

Lees de laatste Twitterberichten over het winterweer op NULive.

Schiphol heeft hinder door sneeuw