AMSTERDAM - De overheid moet meer op scholen aanwezig zijn om te controleren of leerlingen drugs gebruiken. Dat is een beter idee dan het invoeren van een wietpas of het sluiten van coffeeshops die dichtbij scholen liggen.

Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een zaterdag gepubliceerd interview in De Telegraaf.

''Ik denk dat we meer aanwezig moeten zijn op scholen’’, zegt Van der Laan. ''Bijvoorbeeld speeksel- of urintetests voor leerlingen. En de kluisjes op scholen controleren en drugs in beslag nemen.’’

Het kabinet wil dat coffeeshops besloten clubs worden die alleen toegankelijk zijn voor inwoners van Nederland. Ook wil het coffeeshops die binnen 350 meter van scholen liggen sluiten.

Drugsgebruik jongeren

Doel hiervan is onder meer het tegengaan van drugsoverlast door toeristen en het drugsgebruik door jongeren.

Van der Laan liet eerder al weten niks in deze maatregelen te zien. In De Telegraaf herhaalt hij zijn bezwaren nog eens. Door het invoeren van een wietpas gaan toeristen drugs op straat kopen en neemt de overlast toe, zo vreest hij. En door de strenge leeftijdscontroles komen er volgens hem al nauwelijks minderjarigen in coffeeshops.

Ambtswoning

De burgemeester zegt verder in het interview dat hij toch in de ambtswoning aan de Herengracht gaat wonen. Eerder zei hij nog dat hij er met de gemeenteraad over wilde praten of hij in zijn eigen huis in het Oostelijk Havengebied kon blijven wonen.

''Over het wonen in de ambtswoning aan de Herengracht heb ik geaarzeld. Ik heb kleine kinderen. En er staan daar ook dure vazen. Het is net een soort museum.’’, aldus Van der Laan.

Prachtervaring

''Aan de andere kant is het voor kinderen een prachtervaring om aan de gracht te wonen. De raad gaf me heel relaxed de ruimte om erover na te denken. Dat was een zeer welkom gebaar en ik denk dat mijn gezin de bezwaren wel kan overwinnen.’’