UTRECHT - Automobilisten op de snelwegen in Zuid- en Noord-Holland en Zeeland hebben flink last van de sneeuw.

Maar tot nu toe zijn er geen grote ongelukken gebeurd, zei een woordvoerder van de ANWB zaterdag.

''Dat komt omdat het erg rustig is op de weg en er behoorlijk gestrooid is." De sneeuw trekt langzaam naar het oosten en het noorden van het land.

Het Haagse vervoersbedrijf HTM heeft ook veel last van de sneeuw. ''Veel bussen en trams rijden met forse vertraging, ook op de Randstadrail is er vertraging, zei een woordvoerster.

Amsterdam

Ook het openbaar vervoer in Amsterdam ondervindt zeer veel hinder van de hevige sneeuwval. Alle bus- en tramlijnen en een metrolijn (51) zijn ontregeld. Dat laat het Amsterdamse ov-bedrijf GVB weten.

De problemen ontstaan bijvoorbeeld doordat er zoveel sneeuw in wissels van de tramrails zit dat die niet meer goed werken. Ook moeten trams en bussen door de gladheid voorzichtiger rijden.

Door het slechte weer maken bovendien veel meer mensen gebruik van het openbaar vervoer dan normaal, wat weer tot vertragingen leidt.

Andere routes

De bussen en trams rijden via andere of ingekorte routes of lopen vertraging op. Metrolijn 51 kan niet de gehele route rijden. Op het gedeelte waar geen metroverkeer mogelijk is, rijden pendelbussen.

Het GVB zet ook speciale sneeuwploegen in om vastgelopen wissels en andere door de sneeuw veroorzaakte problemen te verhelpen.

Het ov-bedrijf houdt er rekening mee dat sommige bussen later op de dag helemaal niet meer kunnen rijden. Dat zal met name het geval zijn in de landelijke delen van Amsterdam-Noord. Daar wordt niet gestrooid en kan het dus extra glad zijn.

Wisselstoringen

Het spoor heeft in het westen en oosten van het land door de sneeuwval te maken met een aantal wisselstoringen. Ook staat een aantal defecte treinen stil op het spoor door de winterse omstandigheden.

Volgens een woordvoerder van ProRail zijn er honderden medewerkers zaterdag in het hele land bezig om mogelijke wisselstoringen zo snel mogelijk te verhelpen. ''We zijn in de hoogste staat van paraatheid om vertragingen op het spoor zoveel mogelijk te voorkomen."

Onder meer het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht en Den Haag en Utrecht is getroffen. Ook rijden er zaterdag minder treinen van en naar Schiphol en van en naar Amsterdam, meldt Prorail op de website.

Schiphol

Wat het vliegverkeer betreft zijn op Schiphol ongeveer veertig vertrekkende vluchten geannuleerd en zeker tientallen vertraagd. Ook de rest van de dag moeten reizigers rekening houden met vertragingen of annuleringen.

Dat komt door de sneeuwval en de staking van luchtverkeersleiders in Spanje, zo zei een woordvoerster. Ook andere vliegvelden in Nederland hebben hier last van.

Verscheidene vluchten vanaf Schiphol ondervonden problemen doordat het in andere Europese landen flink sneeuwde. Op luchthavens in met name Engeland, Duitsland en Frankrijk is daardoor maar beperkt vliegverkeer mogelijk.

Sneeuwvrij

Ook op Schiphol zelf sneeuwde het ’s ochtends enige tijd flink. De luchthaven moest sneeuwschuivers inzetten om de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden.

Daardoor konden er wel minder vliegtuigen per uur vertrekken en liepen sommige vluchten vertraging op. Ook de rest van de dag vinden hierdoor nog vertragingen plaats.

Uitwijken

In Spanje hielden luchtverkeersleiders tot zaterdagmiddag een wilde staking. Daardoor werden zaterdagochtend meerdere vluchten richting dat land geannuleerd.

Toen de sneeuw op Schiphol zelf met bakken uit de hemel viel, konden er ook minder vliegtuigen landen. Verscheidene toestellen moesten uitwijken naar andere luchthavens, zoals die in Brussel, Düsseldorf en Maastricht.

Rotterdam

Vanaf Rotterdam The Hague Airport zou zaterdag een handvol vluchten naar Spanje en Londen vertrekken. Die hebben allemaal vertraging opgelopen.

Rond een uur ’s middags was het vliegveld zelfs dicht voor aankomende en vertrekkende vluchten. Pas als het stopt met sneeuwen, gaat het weer open.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.

Lees de laatste Twitterberichten over het winterweer op NULive.