AMSTERDAM - Het toilet moet terug op de stoptreinen. Het ontbreken van toiletvoorzieningen op de nieuwe Sprinter-treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is onacceptabel voor treinpersoneel en reizigers.

Dit stelt vakbond FNV-Bondgenoten in een brief aan de directie van het spoorbedrijf. De bond wil voor 16 december weten of het spoorbedrijf bereid is de treinen alsnog van toiletten te voorzien, anders zijn ''acties in allerlei vormen'' te verwachten.

In de nieuwe generatie stoptreinen, de zogeheten Sprinters, zit geen toilet. Dat moet de treinen veiliger maken. Volgens de NS zijn wc's ook niet nodig, omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt.

FNV Bondgenoten stelt echter dat het treinpersoneel dat op de Sprinters moet werken, ernstige hinder ondervindt. Mannen zouden vanuit de trein naar buiten plassen, vrouwen zouden soms urenlang niet drinken om te voorkomen dat ze naar de wc moeten.

Honderd miljoen euro

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) zei onlangs in de Tweede Kamer dat het inbouwen van wc's in de treinen zo'n honderd miljoen euro kost. Dat geld heeft zij niet. De kans bestaat dat de Tweede Kamer haar dwingt alsnog geld uit te trekken om toiletten in te bouwen.

De laatste keer dat spoorwegpersoneel actie voerde, was zo'n tien jaar geleden. Het personeel kwam toen in opstand tegen het zogeheten 'rondje om de kerk'. De NS wilde machinisten en conducteurs toen heel vaak op hetzelfde traject laten werken.