AMSTERDAM - Tegen de Somaliër die in april een 46-jarige Iraakse medeleerling bij een inburgeringscursus in Goor doodstak, is alleen tbs met dwangverpleging geëist.

De man die in Markelo woonde, is volgens het Openbaar Ministerie in Almelo volledig ontoerekeningsvatbaar. Een celstraf zou daarom geen zin hebben.

Als de Somaliër daadwerkelijk tbs krijgt, leidt dat tot een bijzonder probleem. Tbs is gericht op terugkeer in de samenleving, terwijl de Somaliër ongewenst vreemdeling is. Een proefverlof in Nederland zit er voor hem dus niet in.

"Er is wel een tbs-kliniek die zich richt op terugkeer in de samenleving in het land van herkomst, maar Nederland levert niet uit aan Somalië omdat het daar niet stabiel genoeg is", legt een woordvoerder van het OM uit.

Terugkeer

Om de paar jaar bepaalt een rechter of de tbs moet worden verlengd. Zoals het er nu voor staat, lijkt het er niet op dat een rechter hem ooit in staat acht terug te keren in de maatschappij.

Een oplossing zou kunnen zijn dat de situatie in Somalië verbetert, zodat de Somaliër kan worden voorbereid op terugkeer naar zijn land.