ROTTERDAM - De 27-jarige man en de 21-jarige vrouw die eerder deze week in Rotterdam werden aangehouden voor de dood van een baby, zijn weer op vrije voeten.

Dat heeft de rechter-commissaris besloten, zo maakte een persrechter vrijdag bekend. De politie hield de moeder en haar vriend deze week voor de tweede keer aan.

De baby werd vorig jaar september geboren. Het tweetal bracht het meisje in december naar het ziekenhuis. Daar ontstond het vermoeden dat ze slachtoffer was geworden van kindermishandeling. De moeder en haar vriend werden daarom in januari al aangehouden, maar in april vrijgelaten.

Mishandeld

Het kindje overleed enkele weken geleden. Nader onderzoek wees dit najaar uit dat ze naar alle waarschijnlijkheid was mishandeld. Behalve hersenletsel was er ook sprake van botbreuken.

Uit sectie blijkt volgens het OM dat het meisje vermoedelijk is overleden door complicaties die het gevolg zijn van de mishandeling vorig jaar.

Verband niet duidelijk

De rechter-commissaris vindt dat nog niet duidelijk is dat er een verband is tussen de mishandeling vorig jaar en het recente overlijden. Het meisje was al eerder dit jaar uit huis geplaatst en de rechter besloot daarom in april dat er niet langer een gevaar van herhaling bestond.

''Omdat een verband tussen de mishandeling en het overlijden volgens de rechter-commissaris (nog) niet is aangetoond, is er ten opzichte van april niets veranderd'', verklaarde de persrechter de vrijlating van het tweetal.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet direct weten bij de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam in beroep te gaan tegen het besluit.