LEEUWARDEN - De zaak tegen een brugwachter in Leeuwarden die in september niet zijn brug sloot toen er een politieman met spoed overheen wilde, is geseponeerd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vrijdag gemeld. Volgens het OM is hij ten onrechte als verdachte aangewezen en wordt hij daarom niet verder vervolgd.

De brugwachter deed niet de brug dicht voor een motoragent die met zwaailicht en sirene op weg was naar het noodgeval. De agent, die op weg was naar een collega die in nood zou verkeren, sommeerde de brugwachter tien keer de brug te sluiten. Pas na lang aandringen deed de man dat, tot grote ontsteltenis van de gehaaste politieman.

Volgens officier van jusititie Henk Mous was er op ,,goede gronden'' een verdenking dat de brugwachter fout zat. De politieagent dacht dat hij doelbewust en opzettelijk een bevel van een agent negeerde. ,,De brugwachter had echter andere afwegingen gemaakt die voor een brugwachter heel normaal zijn. Het was zeker geen doelbewust negeren van de agent'', aldus Mous.

Wegwerkers

De gemeente Leeuwarden, de opdrachtgever van de brugwachter, heeft eerder laten weten dat hij de brug openhield, omdat er wegwerkers bezig waren met de brug. Hij zou zeker hebben willen weten dat die in veiligheid waren, voordat de brug gesloten kon worden.

Dat de zaak nu is geseponeerd betekent in dit geval dat de man ook geen aantekening krijgt op een strafblad. ,,Dat gebeurt soms wel als we bijvoorbeeld de zaak moeten seponeren wegens gebrek aan bewijs.''