ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem zes en zeven jaar cel en rijontzeggingen van acht en tien jaar geëist tegen de twee verdachten van doodslag met een motorscooter in Nijmegen.

De twee reden 15 januari samen op een gestolen motorscooter een 50-jarige Arnhemmer dood. Dat gebeurde tijdens hun wilde vlucht voor de politie, die zij tegenkwamen toen zij net Hotel Belvoir wilden overvallen.

De 19-jarige M. A. uit Nijmegen en de 20-jarige M. el G. uit Beuningen en reden zonder helm, zonder licht en tegen het verkeer in. Uiteindelijk reden zij keihard door een rood verkeerslicht een zebrapad op, waar juist de Arnhemmer overstak. Zowel het slachtoffer als de scooterrijders gingen naar het ziekenhuis.

Bedreiging

Terwijl de Arnhemmer op sterven lag, bedreigde de man uit Beuningen nog een verpleegkundige, wat de spoedeisende hulp lam legde. Ambulances weken uit naar andere ziekenhuizen.

Justitie eiste respectievelijk zeven en zes jaar tegen de 20-jarige en de 19-jarige wegens doodslag, heling van de scooter en voorbereiding van de overval. In de strafeis voor de 20-jarige wegen ook de bedreiging in het ziekenhuis, belediging van agenten, heling en mishandeling en bedreigingen van een ex-vriendin mee.

Bestuurder

Uit onderzoek is nooit duidelijk geworden wie van de twee de scooter heeft bestuurd. Omstandigheden en verklaringen wijzen naar allebei en beide verdachten wijzen naar elkaar. Voor het OM maakt het niet uit.

Wie de bijrijder ook was: hij stemde stilzwijgend in met de onaanvaardbare risico’s die de vluchtende bestuurder nam, greep niet in en is voor justitie medepleger van doodslag.

Beide verdachten bekenden hun overvalplannen. Maar de advocaten van beide verdachten vinden dat het medeplegen van doodslag voor hun cliënten niet bewezen kan worden, omdat zij als bijrijder juist niet konden ingrijpen tijdens de dollemansrit. Zij vinden de strafeisen daarom veel te hoog.

De zaak wekte extra verontwaardiging toen een jongere broer van de jongeman uit Beuningen een publicatie over de kwestie in De Gelderlander wilde voorkomen door journalisten te bedreigen.