ALPHEN AAN DEN RIJN - De Haagse 'plastisch chirurg' Rocky G. moet twee van zijn slachtoffers een voorschot betalen van enkele duizenden euro's per persoon.

De advocaat van de twee vrouwen, mr. Carolien Jansma, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De rechtbank in Rotterdam heeft dat volgens haar vorige week beslist.

Rocky G. staat ook bekend als de Haagse borstendokter. Hij was van huis uit gynaecoloog maar runde aan de Prinsegracht in Den Haag sinds 2008 de 'City-kliniek'.

Hij voerde daar vooral borstoperaties uit en schaamlipcorrecties. In de zomer van 2009 bleek dat de operaties bij tientallen vrouwen ernstig fout waren gegaan. Volgens mr. Jansma zijn nu de eerste voorschotten op schadevergoedingen toegewezen.

Ze verwacht dat de twee vrouwen uiteindelijk ongeveer 10.000 euro per persoon krijgen uitgekeerd.

Tuchtrechter

De arts is in mei van dit jaar door het Medisch Tuchtcollege uit zijn vak gezet. De man bleek in 2004 ook al veroordeeld te zijn door een tuchtrechter. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de kliniek aan de Prinsegracht in 2009 al laten sluiten.

Het Openbaar ministerie onderzoekt of Rocky G. strafrechtelijk wordt vervolgd. Naar schatting hebben tientallen slachtoffers schadeclaims tegen de man lopen. Er is beslag gelegd op zijn huis.

De twee vrouwen die een voorschot krijgen, hebben volgens hun advocaat nog steeds pijn aan hun borsten. De borsten zijn bovendien verminkt omdat de arts door hun tepels en tepelhof heeft gesneden. Bij een van de vrouwen ontstond vlak na de borstvergroting een ontsteking.

Pus

Volgens de advocaat was er een gat te zien zo groot als een euromuntstuk waar bovendien pus uit kwam. Ook stak het implantaat gedeeltelijk naar buiten. Toen de vrouw naar Rocky G. terugging, zei hij dat er niets bijzonders aan de hand was. Uiteindelijk hebben andere artsen gezorgd dat de vrouw bij een reguliere kliniek kon worden behandeld.

De CityKliniek stond bekend om haar relatief lage prijzen. Onderzoek wees uit dat het niet alleen schortte aan vakbekwaamheid van de 'plastisch chirurg'; ook met de hygiëne was het slecht gesteld. Zo werden implantaten niet steriel bewaard en waren medicijnen over de datum.

Rocky G. noemde zichzelf de grondlegger van de 'esthetische genitale chirurgie'. Hij werkte ook in België, waar hij, voor zover bekend, inmiddels ook is geschorst.