DEN HAAG - Het KNMI heeft de code oranje die was afgegeven voor Noord-Holland en Zuid-Holland verlaagd naar geel. Dat betekent dat het winterweer in die provincies minder huishoudt dan was gedacht.

Het instituut gaf eerder vrijdag voor beide provincies een code oranje af, een waarschuwing voor extreem weer. Met code geel is het voor automobilisten vrijdagmiddag, maar ook vrijdagavond nog steeds oppassen geblazen, vooral voor gladheid, sneeuwresten en buien.

Het treinverkeer ondervindt vrijdagmiddag rond half vier geen hinder van het winterweer, liet ProRail weten.

Tot aan het eind van de middag zullen flinke sneeuwbuien tot overlast leiden in de twee kustprovincies. In het zuidwesten van het land gaat dit ook gepaard met dichte mist. In het hele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Files

De avondspits ondervond maandag al flink wat overlast door lichte sneeuwval. ''De intensiteit is vrijdagmiddag veel groter’’, waarschuwde de zegsman. Het is niet duidelijk hoe lang de sneeuwval aanhoudt.

De ANWB adviseerde automobilisten die vrijdagmiddag van hun werk naar huis gaan als het mogelijk is eerder huiswaarts te keren. Op deze manier wordt de drukte op de wegen die wordt verwacht als gevolg van de sneeuwval enigszins gespreid, aldus een zegsman.

Niet druk

Veel weggebruikers lijken te hebben gereageerd op waarschuwingen. De ANWB meldde dat het hoogtepunt van de drukte op de snelwegen rond vier uur lag, met een totale lengte van 180 kilometer.

Rond half zes, normaal gesproken een drukker moment, was de totale lengte afgenomen tot zo'n 130 kilometer.

Meevaller

Normaal staat het verkeer op een vrijdagmiddag in deze tijd van het jaar over 200 kilometer in de file. Volgens een woordvoerster van de ANWB viel de voorspelde sneeuwval uiteindelijk wat betreft de Randstad mee. De korte buien veroorzaakten wel files, maar deze verdwenen ook weer.

Het verkeer in de kop van Noord-Holland had aan het begin van de middag wel last van zware sneeuwval, die opstoppingen veroorzaakte op de wegen bij onder meer Den Helder.

In de avonduren verwachten Rijkswaterstaat en het KNMI door de lage temperaturen tevens verraderlijke gladheid op lokale wegen. Vooral in Brabant dreigt gladheid, waarschuwt een woordvoerder. Rijkswaterstaat strooit doorlopend preventief op de belangrijkste wegen.

IJzel

In het weekeinde houden de problemen op de wegen naar verwachting aan. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden.

Zo is er zaterdag en zondag volgens het KNMI nog kans op sneeuwval en later ook ijzel. Ook kan het glad worden door bevriezing van het wegdek.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto