AMSTERDAM – Edwin de Roy van Zuydewijn heeft zijn verhoor door Amsterdamse rechercheurs, over een mogelijke aanslag op leden van het Spaanse koningshuis, ongemerkt opgenomen. Het filmpje, dat bewijst dat de ondervraging heeft plaatsgevonden, is in handen van NU.nl.

De Amsterdamse politie wilde tot op heden ontkennen noch bevestigen dat het verhoor heeft plaatsgevonden.

De ex-man van prinses Margarita werd op vrijdag 18 november naarstig gezocht door rechercheurs van de Amsterdamse politie. Rond zes uur ’s avonds verschenen er agenten bij de woningen van zijn moeder en zijn vier zusjes.

“Het gebeurde allemaal simultaan. Je kan daardoor afleiden dat er een speciaal rechercheteam is opgezet om mij te vinden. Ze wilden weten waar ik was en hoe ze mij konden bereiken. Mijn familie voelde zich compleet overvallen”, aldus De Roy van Zuydewijn tegen NU.nl.

Niet veel later werd zijn advocaat Mark Meijjer gebeld door de politie om samen met hem op het hoofdbureau te verschijnen. Hij adviseerde zijn cliënt dringend om mee te gaan.

Eenmaal in de verhoorkamer aangekomen legde De Roy van Zuydewijn alles vast met een verborgen camera.

Bekijk de video:

Tijdens het verhoor vragen rechercheurs De Roy van Zuijdewijn of hij iets afweet van een op handen zijnde aanslag op leden van het Spaanse koningshuis. Ze waren getipt door Frank Buis, een freelance cameraman die onder meer werkt voor tv-zender AT5.

Omdat oud-schoonzoon van prinses Irene en Meijjer van niets afwisten, mochten zij na vijftien minuten weer gaan.

Brussel

Een paar dagen later maakte het tv-programma RTL Boulevard bekend waarom de politie de ex-prins had verhoord. De Roy van Zuydewijn zou tegen Buis hebben gezegd dat er op zaterdag 20 november een ETA-aanslag in Brussel zou zijn.

De twee zouden elkaar op het Museumplein in Amsterdam hebben ontmoet. In de uitzending vertelde Buis dat hij in gewetensnood raakte en de politie had gebeld.

Hoe laat

“Ik wist op die vrijdag meteen hoe laat het was en wilde het zekere voor het onzekere te nemen”, aldus De Roy van Zuydewijn over zijn besluit om het filmpje naar buiten te brengen.

“Het is maar goed dat ik dit opgenomen heb, want tot nu toe ontkent de politie alles. Nou beste Nederlanders: hier is het bewijs.”

Op 21 december maakt het Amsterdamse Hof het vonnis over de alimentatiezaak bekend tussen hem en zijn ex-vrouw. “Tot die datum doet de tegenpartij er alles aan om mij dwars te zitten.”

Reactie

De Amsterdamse politie zegt in een reactie dat het wordt geacht om alle signalen over aanslagen serieus te nemen. “Iedereen zal begrijpen dat men zich geen enkel risico kan permitteren als het hier om gaat”, zegt woordvoerder Chermain van Damme.

“Verder is het zo dat we geen mededelingen doen als een aanslag het onderwerp is van een verhoor of onderzoek. Dat heeft onder andere te maken met bronbescherming en eventuele gevoelige informatie.”

Ten slotte ontkent noch bevestigt de zegsvrouw dat de politie het bericht over een mogelijk verhoor van De Roy van Zuydewijn heeft ontkend. “Onze reactie is vanaf het begin geweest dat, als een aanslag of dreiging daarvan het onderwerp is, wij daar geen mededelingen over doen.”