RIJSWIJK - Winkeldieven zullen tijdens de komende kerstperiode voor 178 miljoen euro aan spullen uit Nederlandse winkels stelen, 6,2 miljoen meer dan vorig jaar.

Dat voorspelt het onderzoeksbureau Centre for Retail Research dat in opdracht van artikelbeveiliger Checkpoint Systems winkeldiefstal in Europa onderzocht.

Volgens de onderzoekers is de economische crisis een van de oorzaken van de toename van het aantal winkeldiefstallen. Verder maken dieven gebruik van de extreme drukte, waardoor hun praktijken minder opvallen.

Eigen personeel

Volgens de onderzoekers gaat het bij de diefstallen niet alleen om ''klanten'' maar ook om het eigen personeel. Het bureau voorspelt dat winkeliers de komende periode 105 miljoen euro schade zullen lijden door dieven, 62 miljoen door stelend personeel en 11 miljoen door schade van leveranciers.

Hoewel in andere perioden meer vrouwen diefstallen plegen, is de gemiddelde 'kerstdief' een man rond 25 jaar. Gemiddeld wordt per diefstal voor 103 euro gepikt.

Drank, dameskleding, mode-accessoires, parfum en geschenkdozen met diverse luxe-artikelen vormen de top vijf in waarde van bij dieven populaire spullen.