DEN HAAG - De Nederlandse hulpverlener Peter Oosterhuis en zijn Afghaanse chauffeur die op 25 oktober in Afghanistan ontvoerd werden, zijn weer vrij. Dat heeft minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) donderdag bekendgemaakt.

De Nederlander is nu op een veilige plaats en zal zo snel mogelijk naar Nederland komen, aldus de minister in een verklaring. De chauffeur is bij zijn familie.

Het tweetal is donderdag vrijgekomen, zei zijn woordvoerder in een korte toelichting.

Oosterhuis verkeert in goede gezondheid wat duidt op een goede behandeling. Dat heeft woordvoerder Evert Kroon van Streams Afghanistan, de organisatie waar Oosterhuis voor werkt, gezegd. Kroon sprak telefonisch met Oosterhuis vlak na zijn vrijlating.

Losgeld

De kidnappers hebben geen losgeld ontvangen voor Oosterhuis. De kleine hulporganisatie heeft weinig geld. Kroon denkt dat de criminelen die erachter zaten, zich mogelijk in een persoon vergist hadden. Volgens hem was er absoluut geen Taliban bij betrokken.

De reden dat de Nederlander en zijn chauffeur zijn vrijgelaten, donderdagavond rond 19.45 uur, is mogelijk het gevolg van een uitputtingsslag, zei Kroon.

Vanaf dag één was een crisisteam actief waarin deskundigen zaten die veel afweten van ontvoeringen en de mentaliteit in Afghanistan.

Contact

De afgelopen weken is vanwege de onderhandelingen enkele malen contact geweest met de ontvoerders en met Oosterhuis zelf, die regelmatig werd verplaatst. Hij werd steeds in andere woonhuizen vastgehouden, zei Kroon.

De collega's, betrokkenen en familie zijn heel blij met de goede afloop, zei Kroon. Bij de organisatie in Afghanistan, in het gebied Durahi Bangi, werken tien mensen. Oosterhuis leidde er een centrum voor kinderen met een meervoudige handicap en hun ouders. Hij werkte er al vijf jaar, sprak de taal en kende de regio.

Volledig verrast

De hulporganisatie werd dan ook volledig verrast toen Oosterhuis werd ontvoerd. ''Hij was gewoon van zijn werk op weg naar huis en hij werd vervoerd in een eenvoudige auto'', zei Kroon. Volgens hem waren alle veiligheidsvoorschriften nageleefd.

Hij verwacht Oosterhuis binnen enkele dagen in Nederland terug. Daarna zal hij zich onbereikbaar houden, zei Kroon, op advies van een psycholoog. ''Zeker de eerste week mag niemand hem lastig vallen'', aldus Kroon. Hij denkt niet dat Oosterhuis nog terug zal keren naar zijn werkplek in Afghanistan.

Ondersteuning

Rosenthal is blij dat de ontvoering zo is geëindigd. Rosenthal bedankt de Afghaanse autoriteiten en Streams Afghanistan, waar de Peter Oosterhuis voor werkte, voor hun ''doortastende optreden'' waardoor deze zaak tot een goed einde kon worden gebracht.

Zij kregen ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en de ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

''Het is voor de ontvoerden en hun familieleden, maar ook voor allen die hier aan bijgedragen hebben, buitengewoon goed nieuws dat dit is gelukt'', aldus Rosenthal.

Identiteit

Sinds de ontvoering bekend werd, heeft Buitenlandse Zaken gezwegen over de kwestie. Ook zijn identiteit werd in eerste instantie niet gemeld.

Er werd alleen gemeld dat hij voor de humanitaire organisatie werkte in het Miracle Centre in het noorden van Afghanistan. Daar worden gehandicapte kinderen geholpen en begeleid.

Rosenthal liet wel meteen weten dat Nederland geen losgeld zal betalen en dat nooit zal doen. De regering ziet mensen niet als handelswaar. Het kan bovendien ertoe leiden dat Nederlanders sneller doelwit worden van kidnappers.