AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 37-jarige Maikel S. donderdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van de 19-jarige Ishmael Gumbs.

Zij acht bewezen dat S. het slachtoffer op 21 september vorig jaar met verscheidene kogels om het leven heeft gebracht vlak naast een speeltuintje vol kinderen in Amsterdam-Zuidoost. Een medeverdachte kreeg drie jaar celstraf.

Het Openbaar Ministerie had zestien jaar gevangenisstraf tegen Maikel S. geëist. Volgens de officier van justitie was er sprake van moord. Hij kwalificeerde het misdrijf tijdens de rechtszaak zelfs als liquidatie.

De rechtbank oordeelde echter dat niet vaststaat dat S. van tevoren de bedoeling had Gumbs om te brengen. Zij acht hem dan ook niet schuldig aan moord, maar aan doodslag.

Ruzie

De dodelijke schietpartij volgde op een ruzie eerder die dag tussen Gumbs en de vriendin van Maikel S. Toen beide mannen elkaar later bij het speelveldje tegenkwamen, laaide de ruzie weer op. Er ontstond een worsteling en uiteindelijk een schietpartij.

S. stelde tijdens de zitting dat hij op Gumbs heeft geschoten uit zelfverdediging. Zijn opponent had namelijk ook zelf een vuurwapen bij zich. "Het was hij of ik", verklaarde S. voor de rechtbank.

Over de schreef

De rechtbank oordeelde echter dat Maikel S. over de schreef is gegaan bij het zichzelf verdedigen. Zo heeft hij ook nog meerdere malen op Gumbs geschoten terwijl die al gewond op de grond lag. De rechtbank rekent hem dit "zwaar" aan.

Een tweede verdachte, de 35-jarige Jerrol S., kreeg van de rechtbank drie jaar celstraf. Volgens de rechters staat vast dat hij zijn vuurwapen aan Maikel S. gaf terwijl die ruzie stond te maken met Gumbs. Maikel S. schoot het slachtoffer vervolgens met dit wapen neer. Ook deze straf was lager dan wat justitie had geëist: veertien jaar cel.

Na de moord was Maikel S. lange tijd spoorloos. Justitie plaatste hem op de nationale opsporingslijst. Op 17 februari meldde hij zich met zijn advocaat op een Amsterdams politiebureau.

Hoger beroep

De advocaat van Maikel S., Richard van der Weide, zei hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep te gaan .Volgens hem heeft de rechtbank zijn argumenten dat sprake was van noodweer op "te magere gronden" verworpen. Bovendien vind hij twaalf jaar cel te hoog voor doodslag.