DEN HAAG - De ochtendspits van donderdag is geleidelijk overgegaan in de avondspits. Volgens de ANWB zijn weggebruikers donderdagmiddag wat vroeger huiswaarts gegaan met het oog op de verwachte drukte.

Her en der ontstonden rond 14.00 uur alweer files op de bekende knelpunten.

In de loop van de middag komen actievere sneeuwbuien het noordelijk kustgebied binnen. Donderdagavond en vrijdag kunnen langs de hele kust sneeuwbuien vallen die lokaal intensief kunnen zijn, aldus het KNMI.

In verband met de sneeuwval verwacht de ANWB een zware avondspits met naar schatting 400 kilometer file. Donderdagochtend stond er bijna 600 kilometer. Geen enkel moment is het filevrij geweest in het land.

IJsbrekers

Rijkswaterstaat zet met ingang van donderdagmiddag ijsbrekers in op het Buiten-IJ bij Amsterdam en op de randmeren rondom Flevoland. De ijsbrekers moeten een vlotte en veilige doorvaart mogelijk maken tussen Amsterdam en Lelystad en naar de containterterminal van Harderwijk.

In verband met de ijsvorming geldt sinds donderdagmiddag intensieve scheepvaartbegeleiding tussen de Oranjesluizen en de Pampusgeul. De ijsbreker vaart tussen 7.00 en 19.00 uur mee met schepen op dit traject Amsterdam-Lelystad.

Bekijk de actuele verkeersinformatie