GRONINGEN - Het miljoenen kostende, duurzame zeilschip van oud-astronaut Wubbo Ockels, de Ecolution, is door vandalen tot zinken gebracht.

Het schip, een van de meest innovatieve ter wereld, lag bij een scheepswerf in Groningen waar het door vernielingen zo beschadigd raakte dat het naar de bodem zonk. Dat meldde de politie in Groningen donderdag.

Volgens de politie werd woensdagochtend ontdekt dat het schip op de bodem lag. Vanwege de lage waterstand lag de splinternieuwe Ecolution niet helemaal onder water. Het is niet bekend of de boot nog kan worden gered.

De politie heeft geen idee wie er achter de vernielingen zit en of het om een gerichte actie gaat. Woensdag is een sporenonderzoek gehouden en zijn ook buurtbewoners ondervraagd.

Tipgeld

Ockels looft 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader(s) van de vernielingen. ''Ik wil koste wat kost weten wie hier achter zit en wat zijn of hun beweegredenen zijn geweest”, laat Ockels donderdag in een reactie weten.

De oud-astronaut zegt geen idee te hebben wie de daders zijn, maar is ervan overtuigd dat ze als doel hebben gehad de boot tot zinken te brengen.

Geen vandalen

''Dit waren geen vandalen, ze wisten waar ze mee bezig waren en hebben geen rommel achtergelaten. Een schip van 25 meter breng je bovendien niet heel makkelijk naar de bodem.”

Of het om een persoonlijke aanval gaat, durft hij niet te zeggen. ''Maar heel Nederland weet dat mijn naam aan dit schip verbonden is, dus het voelt wel als dusdanig.”

Schade

Volgens Ockels is nog niet te zeggen hoe groot de schade aan het schip precies is en of er ooit nog mee gevaren kan worden. ''We houden hoe dan ook de moed erin. Winners never quit", zei hij.

Zijn plan om samen met zijn echtgenote met de Ecolution de wereldzeeën te bevaren, is wat Ockels betreft dan ook niet van de baan. ''Desnoods bouwen we een nieuw schip.” Het schip, met een waarde van 4 miljoen euro, was volgens hem goed verzekerd. Schade-experts zijn bezig met het bepalen van de schade.

Nieuwste technieken

De 25 meter lange Ecolution is gebouwd op initiatief van Ockels en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het schip al zeilend, met behulp van propellers onder de boot, zijn eigen energie opwekken die vervolgens kan worden opgeslagen in speciale accu's. Ockels wilde met het schip overal ter wereld aandacht vragen voor duurzaamheid.

Burgemeester Rehwinkel van Groningen spreekt op Twitter van een zeer verdrietige zaak. Hij noemt de vernielingen een 'aanval op symbool van duurzaamheid' en zegt inmiddels uitgebreid met de politie te hebben gesproken.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive