AMSTERDAM - Tot nu toe lijkt er veel minder illegaal vuurwerk in omloop te zijn dan in voorgaande jaren. Precies een jaar geleden was er al 150.000 kilo illegaal siervuurwerk in beslag genomen, nu is dat 45.000 kilo.

Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Oorzaak van deze sterke daling is vermoedelijk de vergrote pakkans doordat de politie scherper is gaan controleren.

De teller stond in 2009 uiteindelijk op 241.440 kilo illegaal vuurwerk dat in aanloop naar de jaarwisseling door de opsporingsdiensten in beslag werd genomen. Dat was bijna negentig ton meer dan in 2008 en de hoogste vangst ooit.

Het OM zegt de indruk te hebben dat er vooral minder vuurwerk wordt gesmokkeld, laat een woordvoerster weten aan NU.nl. "De strengere aanpak van vooral de grote spelers in de vuurwerkhandel lijkt zijn vruchten af te werpen."

Brabant

Opvallend is dat dit jaar in Noord-Brabant nog helemaal geen vuurwerk is gevonden. In de provincie wordt al jaren veruit het meeste illegale knal- en siervuurwerk gevonden.

"We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de handel in illegaal vuurwerk aan te pakken, onder andere met veel controles. Wellicht dat we daar nu van profiteren en mensen het risico niet meer willen nemen", aldus Willem van Hooijdonk van de politie Brabant-Midden donderdag in De Telegraaf.

"Maar we juichen niet te vroeg, want misschien is alles wel beter verstopt en is men ons te slim af."