DEN HAAG - De sneeuw heeft donderdagochtend flinke verkeersoverlast veroorzaakt op de Nederlandse wegen. Op het hoogtepunt stond er bijna 600 kilometer aan stilstaand of langzaam rijdend verkeer.

De verkeershinder deed zich op alle rijkswegen voor, behalve die in het noorden van het land.

Rond half 10 begon de drukte af te nemen. De ochtendspits van donderdag is op nummer 9 in de file top 10 beland. Normaal staat er ongeveer 340 kilometer op een donderdagochtend in december.

A13

Rijksweg A13 tussen Den Haag en Rotterdam is korte tijd afgesloten geweest na een kettingbotsing. De weg was dicht vanaf de afslag Delft Zuid. Na half 10 gingen twee rijstroken weer open en was alleen de rechterrijstrook nog dicht. Dat liet de ANWB weten.

Bij de kettingbotsing waren zes auto's betrokken. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

Sneeuwschuivers

Rijkswaterstaat heeft donderdag sneeuwschuivers ingezet op de A27 tussen Utrecht en Almere. Achter de voertuigen is een file ontstaan van 15 kilometer.

Er is goed gestrooid, meldde een woordvoerder van de ANWB, maar hier en daar zijn er nog wel gladde plekken op de snelwegen. Ook op de op- en afritten moet volgens hem voorzichtig worden gereden.

Avondspits

De ANWB verwacht dat de avondspits met zo'n 400 kilometer aan files druk zal verlopen. Het KNMI voorziet lichte sneeuw in de middag en avond waardoor her en der gladheid kan ontstaan.

Het is de tweede keer deze week dat de top 10 is gewijzigd. De avondspits van maandag leidde tot 900 kilometer file, ook door de weersomstandigheden. Het was de drukste avondspits ooit. De drukste spits in de geschiedenis kende Nederland vooralsnog op 8 februari 1999.

Toen leidden flinke sneeuwval en een aantal gekantelde vrachtwagens in de ochtendspits tot 975 kilometer file.

Europa

Ook in grote delen van Europa is er overlast door sneeuwval en ijzel. Het weg- en treinverkeer raakte ontregeld in delen van Frankrijk, Duitsland, België en Groot-Brittannië.

Zo stond er in de ochtendspits in België op het drukste moment 500 kilometer file. In de hoofdstad Brussel waren belangrijke doorgangswegen niet of nauwelijks toegankelijk.

In Duitsland was ook sprake van lange files en uitval van treindiensten door hevige sneeuwbuien. Drie mensen stierven door verkeersongevallen die werden veroorzaakt door ijzel en sneeuw.

Luchthavens gesloten

In Frankrijk stonden ook lange files op veel snelwegen. Het vliegverkeer raakte ontregeld op de belangrijkste luchthavens bij Parijs, Orly en Charles de Gaulle. Luchthavens in landen als Groot-Brittannië en Zwitserland moesten zelfs worden gesloten. Dat gold onder meer voor Londen Gatwick, het op een na drukste vliegveld van Engeland.

Het internationale treinverkeer kampt eveneens met problemen. Zo rijden er op trajecten tussen steden als Londen, Parijs en Brussel veel minder treinen.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Bekijk foto's van het winterweer op NUfoto

Bekijk alle Twitterberichten over de ochtendspits op NUlive