WINSUM - De ontsnapte pelikaan Groenerick is woensdag nabij het Leekstermeer in Groningen gevangen. Dat heeft de dierenambulance van Winsum en Zuidhorn, laten weten.

De vogel wist afgelopen zomer samen met twee andere pelikanen te ontsnappen tijdens een vogelshow in de Beekse Bergen.

Volgens een woordvoerster van de dierenambulance had Groenerick ''een wond'' en was een medewerker aan het begin van de avond met het dier naar de dierenarts. De pelikaan werd gevonden in een schuur van een boerderij in Zuidhorn.

Beekse Bergen had vorige week al aangekondigd dat dezer dagen een nieuwe poging zou worden ondernomen om de vogel te vangen.

Opgelucht

Het safaripark maakte zich zorgen over Groenerick met het oog op de invallende winter. ''We zijn hartstikke blij en opgelucht dat hij is gevangen'', reageerde een woordvoerder van het safaripark.

''Hij was waarschijnlijk door de koude vertraagd en verzwakt en kon moeilijker vis vangen. In strenge winterse omstandigheden redt een pelikaan het niet.''

Vertrouwensband

Groenerick bivakkeerde al langer in de omgeving van het Leekstermeer bij Leek. Een boer in de omgeving die het beest dagelijks voerde met vis had volgens Beekse Bergen een ''vertrouwensband'' met de vogel opgebouwd. Hij zou proberen hem te lokken en te vangen.

De vogel is uiteindelijk in een schuur van een andere boerderij gevonden, met de hand gevangen en overgedragen aan de dierenambulance, aldus de woordvoerder van Beekse Bergen.

Trio

Samen met Blauwerick en Roderick vormde Groenerick een illuster pelikanenshowtrio dat op vrijdag 16 juli 's avonds na een show in Beekse Bergen ontsnapte.

Roderick keerde na twee dagen uit eigen beweging terug in het park in Hilvarenbeek. Blauwerick werd na bijna een week gevangen in Den Oever.

Groenerick genoot langer van zijn vrijheid en werd eind juli gespot in Leek. Het verblijf van het dier in Groningen zorgde de afgelopen maanden voor tientallen telefoontjes naar het safaripark van mensen die het dier hadden gezien. Hij werd uiteindelijk woensdag in het nabij Leek gelegen Zuidhorn gevangen.

Groenerick wordt waarschijnlijk donderdag al herenigd met zijn twee kompanen. Deze zijn vorige maand verhuisd naar Dierenrijk in Nuenen, waar Groenerick ook naartoe wordt gebracht.

Pelikaan Groenerick gevangen